Kazne za korišćenje mobilnih telefina i za vozače i za pešake

Kazne za korišćenje mobilnih telefina i za vozače i za pešake

Od 1. januara do 30. novembra ove godine otkriveno je 47.162 prekršaja korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje, a u istom periodu sankcionisano je 3.625 pešaka zbog korišćenja mobilnog telefona prilikom prelaska ulice.

Kako su za N1 objasnili u MUP-u Srbije, korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju jedan je od faktora koji utiču na nastanak saobraćajnih nesreća.

Kad je reč o vozačima, u 13 slučajeva za 11 meseci ove godine i u 15 slučajeva u istom periodu prošle godine, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje bilo je uticajni faktor za nastanak saobraćajne nezgode.

Kada je reč o pešacima glavni razlozi su neoprezno stupanje na kolovoz pešaka, a da se prethodno nije uverio da to može bezbedno da uradi i nemarno, bezobzirno, užurbano ili nepromišljeno ponašanje pešaka.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od 4 do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.