Karapaz osvojio svoju prvu etapu Tur de Fransa

Karapaz osvojio svoju prvu etapu Tur de Fransa

Ričard Karapaz je osvojio svoju prvu etapu Tur de Fransa nakon što je pokazao svoje penjačko umeće u završnim usponima u sredu na Alpima.

Dvostruki šampion Tadej Pogačar zadržao je ukupno vođstvo u trci.

17. etapa, koja pokriva 178 kilometaraod Saint-Paul-Trois-Châteaux-a do Superdevoluy-a, započela je postepenim usponom od 130 kilometara kroz region Drome i nije predstavljala veće izazove za peloton. Međutim, poslednji deo trke bio je drugačija priča sa usponima na Col Baiard i Col du Noier.

Karapaz i Sajmon Jejts su predvodili rani odlazak od 50 vozača. Kako su se približavali poslednjem usponu, Karapaz je pokrenuo odlučujući napad na Jejtsa pre nego što je stigao do vrha Kol du Nojer.

„Za mene je današnji dan veoma poseban“, rekao je vozač EF Education-EasiPost posle trke. „Pobeda na etapi bila je najveći cilj za mene i moj tim i konačno smo uspeli da to uradimo.

31-godišnji Karapaz je takođe postao prvi čovek iz Ekvadora koji je pobedio na turneji. Osvojio je zlatnu medalju u muškim drumskim trkama na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali je propustio da bude izabran za Olimpijske igre u Parizu. Završio je treći na Tur de Fransu 2021. i osvojio Điro d’Italiju 2019.

Britanski jahač Sajmon Jejts bio je drugi u sredu, 37 sekundi iza Karapaza.

Olimpijske igre u Parizu

Pogačar je malo povećao prednost u odnosu na Jonasa Vingegaarda na 3 minuta i 11 sekundi, izvodeći dva napada na Kol du Nojer i nekoliko metara pre cilja. Vingegaard, trenutno drugi u generalnom plasmanu, ponovo nije mogao da parira Pogačarovom tempu i priznao je još dve sekunde ukupno.

„Uspon je danas bio zaista strm pa sam želeo da testiram svoje noge i vidim da li su još u dobroj formi u trećoj nedelji takmičenja“, rekao je Pogačar o svojim ponovljenim napadima na usponu na Kol du Nojer. „To je bio dobar dan.“

Biniam Girmai je zadržao zeleni dres najboljeg sprintera.