Kalifornija da zaštiti izvorno zapadno Džošuino drvo

Kalifornija da zaštiti izvorno zapadno Džošuino drvo

SAKRAMENTO – Zapadno drvo Džošua još uvek neće biti navedeno kao ugroženo – pošto je kalifornijska komisija za ribu i divljač ponovo odložila odluku u sredu nakon što je predložen nacrt zakona kojim bi se obezbedila zaštita autohtonoj pustinjskoj biljci, prenosi AP.

Predloženi zakon, Western Joshua Tree Conservation Act, objavljen je kasno u utorak. Uz podršku administracije demokratskog guvernera Gavina Njusoma, on bi zabranio bilo kome da uvozi, izvozi ili uklanja drvo bez dozvole države. Takođe bi zahtevalo da država radi sa indijanskim plemenima na izradi plana za očuvanje drveta do 2024.

„Drvo Džošua na zapadu je kultno“, rekao je u sredu direktor Odeljenja za ribu i divlje životinje Kalifornije Čak Bonam. „Zaslužuje posebnu pažnju kroz sopstveni zakon.“

Bonham je rekao da će zakon nalagati zaštitu za drvo, a istovremeno će pojednostaviti proces dobijanja dozvole za njegovo uklanjanje.

U zakonu se navodi da „postoji kritična potreba da se vrsta odmah očuva, uz istovremeno obezbeđivanje blagovremenih i efikasnih mehanizama za izdavanje dozvola za aktivnosti u njenom dometu“.

Predlog dolazi nakon što je Komisija za ribu i divljač, agencija koja postavlja propise za sprovođenje Odeljenja za ribu i divlje životinje, provela mesece razmatrajući da li da uvrsti drvo kao ugroženo prema Kalifornijskom zakonu o ugroženim vrstama nakon što je podnela peticiju o tom pitanju. u 2020.

Centar za biološku raznovrsnost, koji je podneo peticiju 2019. godine, kaže da treba da bude zaštićen od pretnji izazvanih klimatskim promenama. Iako je centar zadovoljan što se Njusomova administracija bavi ovim pitanjem sa predloženim zakonima, Brendan Kamings, direktor za očuvanje grupe, i dalje želi da vidi drvo na listi ugroženih.

Kamings je rekao da se zapadno Džošuino drvo razlikuje od vrsta koje su već navedene kao ugrožene prema Kalifornijskom zakonu o ugroženim vrstama jer još uvek postoji u velikom broju. Uprkos tome, rekao je da „postoji čitav niz recenziranih objavljenih nauka“ koje pokazuju pretnje koje klimatske promene predstavljaju za ovu vrstu.

„Samo treba da osiguramo da dugoročno štitimo prava mesta i da, verovatno, aktivno upravljamo kako bismo pomogli vrsti da pređe kroz veoma teške decenije koje su pred nama“, rekao je Kamings.

Kalifornijski zakon o ugroženim vrstama, decenijama star zakon čiji je cilj očuvanje biljaka i životinja kojima preti izumiranje, štiti oko 250 vrsta koje su navedene kao ugrožene. Vrste koje se razmatraju da budu navedene takođe dobijaju zaštitu.

Komisija za ribu i divljač jednoglasno je u sredu izglasala da odloži svoju odluku, dozvoljavajući da drvo u međuvremenu ostane zaštićeno, tako da se ne može ukloniti bez dozvole Odeljenja za ribu i divlje životinje.

„Vidim nešto što ima potencijal da zaista bude ekvivalentno CESA-i, ali je manje opterećujuće u pravim oblastima“, rekla je komesarka Samanta Marej, misleći na Zakon o ugroženim vrstama.

U junu su neki koji su se protivili stavljanju drveta na listu ugroženih dali su javne komentare o uticaju koji bi taj potez mogao imati na stambene i solarne projekte u regionu. U oktobru je komisija glasala da povuče svoju odluku da se plemenima da više vremena da razmotre ovo pitanje.