Stručnjaci upozoravaju: Porodično nasilje sve češće pogađa decu, neophodna bolja podrška žrtvama

Stručnjaci upozoravaju: Porodično nasilje sve češće pogađa decu, neophodna bolja podrška žrtvama

Porodično nasilje, koje se najčešće dešava u domu – mestu koje bi trebalo da bude najsigurnije – ostavlja dugotrajne posledice na žrtve, među kojima su sve češće i deca. Stručnjaci upozoravaju da iako deca možda nisu direktne žrtve, postoji velika verovatnoća da će u nekom trenutku postati.

Žena koja je pretrpela porodično nasilje pre 14 godina, kaže da se svakodnevno seća preživljenog užasa. Dodatno je boli što njena deca i dalje trpe traume. „Nasilje ne doživljavaju samo ‘obične’ žene iz patrijarhalnih sredina, već i intelektualci. Bila sam u braku. Najviše su trpela deca, doživeli smo sve vrste psihološkog nasilja, najčešće pod dejstvom alkohola partnera. Doživela sam i sve oblike fizičkog nasilja,“ rekla je.

Osim psihičkog i fizičkog nasilja, stručnjaci upozoravaju na porast materijalnog i seksualnog nasilja, koje žrtve često ne prepoznaju i ne prijavljuju. Neuropsihijatar dr. Marijana Tomović ističe da se promenjeno ponašanje žrtve može primetiti. „Svaka promena vladanja, ocena, raspoloženja, gubitak apetita, sna i interesovanja ukazuje da se u toj porodici dešava nešto,“ rekla je Tomovićeva.

Centar za žrtve nasilja „Dar“ je za četiri godine pružio pomoć 865 žena, trenutno pomažu 135 žena i 80-oro dece. Ponosno ističu da se nijedna žrtva nije vratila u Centar. Marija Milanović iz Centra naglašava da se maksimalno trude da osnaže sve žrtve, ali ističe da je materijalna sigurnost ključna za izlazak iz kruga nasilja. „Ako nema sredstava za egzistenciju, žrtva će se sigurno vratiti nasilniku,“ ističe Milanovićeva.

Istraživanja OEBS-a i Ujedinjenih nacija pokazuju da svaka treća žena u Srbiji doživi fizičko nasilje, a svaka druga psihičko. Žrtva porodičnog nasilja savetuje da je najbolje napustiti takvu situaciju, jer se krugovi nasilja ponavljaju i postaju sve teži, često sa smrtnim ishodom, nakon čega povratka nema.