Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije broji više od 24.000 građana: Kako se pridružiti

Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije broji više od 24.000 građana: Kako se pridružiti

Trenutno je u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije učlanjeno nešto više od 24.000 građana. Postupak registrovanja za sve zainteresovane je jednostavan i brz, uz minimalne prepreke za one koji nisu skloni strahu od igala ili davanja krvi.

Građani mogu postati deo Registra na dva načina: putem dobrovoljnog darivanja krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije, pri čemu se uzima uzorak i za Registar, ili dolaskom samo radi uzimanja uzorka. Proces uključuje popunjavanje formulara sa ličnim podacima i zdravstvenim stanjem, proveru nivoa hemoglobina i pregled kod doktora. Ako lekar odobri, procedura darivanja krvi se obavlja u trajanju od oko 20 minuta i potpuno je bezbolna.

Osoblje Instituta je prijatno i spremno da pruži sve potrebne informacije. Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze predstavlja obnavljanje obolele kostne srži zdravim ćelijama davaoca. Matične ćelije, koje imaju jedinstvenu sposobnost da obnove sve druge ćelije krvi, mogu se prikupiti iz periferne krvi ili iz bedrene kosti, u zavisnosti od slučaja.

Davalac i pacijent mogu se upoznati nakon dve godine, uz obostranu saglasnost. Da bi se postao davalac, potrebno je biti između 18 i 45 godina i biti u dobrom zdravlju, bez teških oboljenja srca, pluća, bubrega, malignih ili autoimunih oboljenja. Podaci o davalacima ostaju u Registru do njihove 60. godine.