Kako je Perseverance pogodio geološku premiju

Kako je Perseverance pogodio geološku premiju

Od sletanja na Mars pre godinu dana, NASA-in rover Perseverance prešao je više od 3 kilometra po kamenitom terenu, snimio prvi let na planeti helikopterom i sakupio šest dragocenih uzoraka stena koji će, ako sve prođe kako treba, jednog dana biti vraćeni.

Perseverance je sleteo u krater Jezero, severno od marsovog ekvatora, 18. februara 2021. sa ciljem da traga za znacima prošlog života. Istraživači su nameravali da rover vredan 2,7 milijardi dolara potraži ove znakove u drevnoj delti, gde je reka koja se nekada ulivala u krater odlagala sedimente i stene – okruženje koje je moglo da podrži život. Ali rover ga još nije stigao.
Uzorkovanje Marsa: Mapa koja prikazuje putanju i uzorke koje je do danas uzeo NASA-in rover Perseverance na Marsu.

Umesto toga, Perseverance je proveo godinu dana valjajući se po dnu kratera, praveći mnoštvo iznenađujućih otkrića, jedno od kojih je da je pod Jezera napravljen od magmatskih stena. Oni su nastali kada se rastopljena stena ohladila i učvrstila pre milijardi godina. Neki istraživači su mislili da će dno kratera biti napravljeno od sedimentnih stena, stvorenih kao slojevi sedimenta koji se talože vetrom ili vodom tokom vremena. Ali rover je pronašao drugačiju istoriju za pejzaž.

Magmatske stene su važne jer naučnici mogu da analiziraju radioaktivni raspad elemenata unutar njih kako bi utvrdili koliko su stene stare. Ako i kada se uzorci Perseverancea vrate na Zemlju, istraživači će po prvi put moći da datiraju stene sa određenih mesta na površini Marsa.

Pre nego što je rover sleteo, naučnici misije nisu znali da će osvojiti magmatski džekpot. „Jezero isporučen“, kaže Kejti Stak Morgan, zamenik naučnika na projektu u Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.