Muftija Jusufspahić o najavi stvaranja „Islamskog Vatikana“ u Albaniji: Bektašije nisu muslimani, to je deo panalbanizma

Muftija Jusufspahić o najavi stvaranja „Islamskog Vatikana“ u Albaniji: Bektašije nisu muslimani, to je deo panalbanizma

U Tirani je najavljena osnivanje suverene države bektašija, koju je albanski premijer Edi Rama nazvao „Islamskim Vatikana“. Ova nova zajednica će promovisati tolerantnu verziju islama i „mirnu koegzistenciju“ među verama. Međutim, predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, muftija Muhamed Jusufspahić, kritizovao je ovu najavu, ističući da bektašije zapravo ne praktikuju islam i da se njihovo verovanje vrti oko kulta Alije.

Muftija Jusufspahić je objasnio da bektašije ne obavljaju muslimanske obrede, kao što su post ili molitva, i da se njihov kult ne može smatrati delom islama. On je ukazao na to da su njihova verovanja slična onima alevita u Siriji, te da se bektašije i suniti i šiiti smatraju otpadnicima. „Oni kroz zajedničke interese, domovine im Albanije, nastupaju zajedno,“ rekao je muftija.

Dok se iz Albanije čuje najava o stvaranju države unutar države, muftija izražava sumnju da će druge države priznati ovu inicijativu, ističući da su muslimanske države nedovoljno pokazale solidarnost prema drugim muslimanima u svetu. U svetlu ovih događaja, muftija smatra da bi cilj Edi Rame mogao biti jačanje panalbanizma i lobiranje za nezavisnost Kosova.