Lider Ekološkog ustanka upozorava na borbu za demokratiju: Građani moraju sami da se izbore

Lider Ekološkog ustanka upozorava na borbu za demokratiju: Građani moraju sami da se izbore

Lider Ekološkog ustanka Aleksandr Jovanović Ćuta izneo je svoje stavove u vezi sa zahtevima dela opozicije za poništavanje republičkih i beogradskih izbora, ističući da ne očekuje podršku domaćih institucija te da će građani morati sami da se izbore za svoja prava.

Na protestu ispred Ustavnog suda u Beogradu, Jovanović je naglasio važnost uloge suda u zaštiti ustavnog poretka, ali je istovremeno izrazio skeptičnost u vezi sa očekivanjem da će Ustavni sud ispuniti svoju ulogu. Kritikujući nedostatak podrške institucija, Jovanović je naglasio da građani ne smeju da čekaju institucije da deluju već da moraju sami preduzeti korake.

Uz to, Jovanović je izrazio zabrinutost u vezi sa postupcima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da „nije mirna savest“. Kritikujući nedavni incident u kom je Vučić agresivno reagovao prema novinarki, Jovanović je istakao da takvo ponašanje nije primereno za lidera države.

Pored toga, lider Ekološkog ustanka osudio je stavove ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović u vezi sa litijumom i kompanijom Rio Tinto. Jovanović je izrazio zabrinutost da se planira povratak Rio Tinta u Srbiju, što smatra neprihvatljivim.

Zaključno, Jovanović je pozvao građane da ostanu angažovani i borbeni, ističući da se ključne promene neće dogoditi u institucijama već na terenu, kroz aktivizam i mobilizaciju građana.