Besplatni preventivni zdravstveni pregledi širom zemlje: Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi širom zemlje: Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju

Ministarstvo zdravlja nastavlja sa akcijom besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koja će se održavati danas od 8 do 17 časova u svim zdravstvenim ustanovama koje su deo mreže u zemlji. Cilj ove akcije je prevencija i rana dijagnostika različitih oboljenja.

Svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, imaće priliku da bez zakazivanja obave pregled kod endokrinologa i urade ultrazvuk štitaste žlezde. Takođe, građani mogu da obave i niz drugih pregleda, kao što su:

  • Tumor markeri: PSA za muškarce, kao i CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein).
  • Merenje krvnog pritiska.
  • Provera nivoa šećera u krvi.
  • EKG pregled.
  • Provera kompletne krvne slike u laboratorijama.

Uz to, ove nedelje će biti organizovani i sistematski pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta. U pojedinim ustanovama biće organizovana i redovna vakcinacija dece prema važećem kalendaru vakcinacije.

Pacijenti kod kojih se prilikom pregleda ili analiza uoče nepravilnosti biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i dodatne preglede.

Prošlonedeljna akcija Ministarstva zdravlja privukla je gotovo 30.000 građana koji su obavili preventivne preglede. Detaljna lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, kao i vrsta pregleda koji će biti obavljeni, dostupna je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.