JKP „Šumadija“ u Kragujevcu angažovala 238 radnika preko agencije za zapošljavanje

JKP „Šumadija“ u Kragujevcu angažovala 238 radnika preko agencije za zapošljavanje

U Javno komunalnom preduzeću „Šumadija“ iz Kragujevca radi 238 ljudi zaposlenih preko agencije za zapošljavanje, a mesečno se na tako zaposlene radnike troši u proseku oko 25,8 miliona dinara, objavio je portal Glas Šumadije.

Radnici su preko agencija, kako je navedeno, zaposleni na pozicijama: referent zaštite životne sredine, referent za upravljanje bazama podataka, vozač smećara, vozač kamiona za sakupljanje sekundarnih sirovina, radnik na čišćenju javnih površina i drugim.

U odgovoru na pitanja portala Glas Šumadije, iz JKP „Šumadija“ Kragujevac su naveli da posluju sa grupom ponuđača – Agencijom za privremeno zapošljavanje „Sinergija 2020“ Kragujevac i sa Agencijom za privremeno zapošljavanje „Frigo Levač“ iz Rekovca.

Mesečni trošak za angažovanje radnika preko agencija nije isti svakog meseca, te zavisi od broja radnih dana i broja angažovanih lica u mesecu, a prosečni mesečni trošak iznosi 25.863.100 dinara.

Predsednik Udruženja „Nova svetlost“ i dugogodišnji lider Samostalnog sindikata fabrike „Zastava oružje“ i Grada Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je agenciji Beta da zapošljavanje radnika putem agencija za zapošljavanje, koje su uređene donošenjem zakona 2019. godine, predstavlja nepotreban oblik zapošljavanja.

„To je danas legalan put za sticanje novca na lak način. Pritom, radnici tako zaposleni su u potpunoj nesigurnosti, jer poslodavac kod koga rade svaki dan moze da im kaže – vi nam više niste potrebni, jer on i nema obaveze prema njima, osim u delu bezbednosti na radu“, kazao je Ristić.

On je ocenio da je nedopustivo da ovaj, Srbiji „nametnut“ oblik zapošljavanja, koristi država i lokalna samouprava, posebno ako želi da primenjuje zakon.

„Zakon nalaže da je lokalna samouprava, odnosno stvarni poslodavac, u obavezi da isplati zaradu u visni zarade radnika koji te poslove radi, a zaposlen je u preduzeću. Zašto bi lokalna samouprava plaćala novcem svih građana neku agenciju i prelivala novac siromašnih građana agenciji, kada ima druge oblike zapošljavanja, rad na određeno vreme, rad po ugovoru o delu i dr, ako želi da isproba tog radnika“, objasnio je Ristić i istakao da zato ta praksa mora odmah da prestane.