Japanski penjač poginuo dok je pokušavao da se popne na planinu u severnom Pakistanu, jedna osoba nestala

Japanski penjač poginuo dok je pokušavao da se popne na planinu u severnom Pakistanu, jedna osoba nestala

Japanski penjač poginuo je dok je pokušavao da se popne na jednu od najviših planina u severnom Pakistanu, a potraga je još u toku kako bi se pronašao njegov nestali kolega, saopštili su zvaničnici u subotu.

Karar Haidri, koji je sekretar alpskog kluba Pakistana, rekao je da su spasioci izvukli telo jednog od dvojice nestalih japanskih penjača posle višednevne operacije potrage na vrhu Spantik, koji je poznat i kao Zlatni vrh.

Penjači su se penjali po planini kada su nestali u sredu.

Zlatni vrh je poznat po svojoj izrazitoj zlatnoj nijansi pri izlasku i zalasku sunca, što ga čini popularnom destinacijom. Haidri je u saopštenju citirao visokog administratora u gradu Šigar, Valiulaha Falahija, koji je rekao da je telo japanskog penjača premešteno na bezbedniju lokaciju.

Haidri je rekao da su pakistanske vlasti u kontaktu sa japanskom ambasadom u Islamabadu da potvrde identitet poginulog penjača.

Pakistanski alpski klub danima je ranije saopštio da su dvojica Japanaca koji su nestali u sredu pokušavali da stignu do vrha Spantik vrha visokog 7.027 metara. Identifikovao ih je kao Riuseki Hiraoka i Atsushi Taguchi.

Nekoliko penjača pogine u Pakistanu svake godine dok pokušavaju da stignu do vrha nekih od najviših planina na svetu, uključujući K2, koji se nalazi na severu Pakistana.