Japan: Rekordan porast korporativnih bankrota

Japan: Rekordan porast korporativnih bankrota

Broj korporativnih bankrota u Japanu porastao je za 6,9% na godišnjem nivou na 3.141 u periodu od aprila do septembra, što je prvi porast u tri godine, izvestio je u nedelju Kjodo njuz, pozivajući se na istraživanje Tokio Šoko Research.

Porast potiče od izazova sa kojima su se japanska preduzeća susrela prilikom vraćanja vladine finansijske pomoći koju su primili kao odgovor na pandemiju, saopštila je kompanija za kreditno istraživanje.

Analitičari su dodali da su slučajevi nelikvidnosti u stalnom porastu od avgusta zbog visokih cena sirovina izazvanih padom jena u odnosu na američki dolar i druge glavne valute.

Samo u septembru, broj bankrota u Japanu porastao je za 18,6% u odnosu na godinu ranije na 599, pokazalo je istraživanje.

Ukupne obaveze koje su ostavile bankrotirane korporacije porasle su tri puta na 1,74 triliona jena (11,70 milijardi dolara) tokom šestomesečnog perioda. Značajan doprinos ovoj cifri dao je Marelli Holdings, vodeći proizvođač auto delova, koji je u junu podneo zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa japanskim zakonom o građanskoj rehabilitaciji.

Sektor saobraćaja zabeležio je 162 stečajna slučaja, što predstavlja rast od 42,1% i prvi porast u poslednje tri godine. Porast se mogao pripisati rastućim cenama goriva. U međuvremenu, sektor nekretnina zabeležio je 104 slučaja, što je pad od 5,4%, što je najmanji broj u poslednjih 30 godina.

U sektoru usluga zabeleženo je ukupno 215 stečajeva, najviše među raznim delatnostima i osmi mesec zaredom, dok je najbrži rast broja slučajeva zabeležen u građevinarstvu, koji je veći za 29,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Regionalni pregled pokazuje da je 29 prefektura, uključujući Hokaido i Kjoto, zabeležilo porast broja bankrota, dok je 16, uključujući Osaku i Hirošimu, zabeležilo pad. Dve prefekture, Šizuoka i Nagasaki, objavile su ravne brojke.