Japan obaveštava udaljena ostrva o potencijalnom cunamiju nakon zemljotresa

Japan obaveštava udaljena ostrva o potencijalnom cunamiju nakon zemljotresa

Japanska meteorološka agencija izdala je u utorak ujutro upozorenje o cunamiju udaljenim ostrvima južno od Tokija nakon zemljotresa koji je možda bio izazvan vulkanskom aktivnošću.

Potres na moru se nije osetio, a nema izveštaja o šteti ili povređenima.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale pogodio ostrva Izu i da bi talasi cunamija do 1 metar iznad nivoa plime mogli da se pojave na obalama lanaca ostrva Izu i Ogasavara. Američki geološki zavod izmerio je jačinu potresa od 5,6 stepeni po Rihterovoj skali.

Agencija je predvidela mali talas talasa duž jugoistočnih obala Pacifika, ali je rekla da nema opasnosti od toga.

JMA je saopštila da je cunami od oko 50 centimetara otkriven u okrugu Iaene na ostrvu Hachijo oko 30 minuta nakon zemljotresa.

Manji cunamiji su otkriveni na tri druga ostrva — Kozušima, Mijakedžima i Izu Ošima, saopštila je agencija.

Zemljotres se dogodio oko 180 kilometara južno od ostrva Hachijo, koje je oko 300 kilometara južno od Tokija, navodi agencija.

Stanovnici ostrva Hačidžo rekli su da nisu osetili potres i da su samo čuli upozorenje o cunamiju, saopštila je japanska javna televizija NHK.

Fumihiko Imamura, seizmolog sa Univerziteta Tohoku, rekao je da se veruje da je cunami u utorak povezan sa podvodnom vulkanskom aktivnošću. On je rekao da bi veći cunami mogao da stigne mnogo kasnije i pozvao stanovnike priobalja da drže stražu dok je savet na snazi.

Oko 21.500 ljudi živi na ostrvima u grupi Izu i oko 2.500 na ostrvima Ogasavara.

Japan se nalazi na pacifičkom „vatrenom prstenu“, liniji seizmičkih raseda koji okružuju Tihi okean, i jedna je od zemalja na svetu sa najviše zemljotresa i cunamija.