Janković: Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa različitim problemima

Janković: Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa različitim problemima

Pristup domu zdravlja, školi, bioskopu ili korišćenje javnog prevoza problem je o kome većina nas ne razmišlja, a za osobe sa invaliditetom to je često svakodnevni izazov, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, saopšteno je iz njene kancelarije.

Ona je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom rekla da je pristupačnost objekta osnovni uslov kako bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravne i učestvovale podjednako u svim segmentima života.

Janković je ukazala da je zahvaljujuži delimično usvojenoj inicijativi za izmenu Zakona o planiranju i izgradnji olakšano izvođenje radova koji se odnose na ostvarivanje pristupačnosti na građevinskom zemljištu ili objektu u vlasništvu više ljudi.

Dodala je da osobe sa invaliditetom teže dolaze do posla i pored mera aktivne politike zapošljavanja i da značajan broj dece sa invaliditetom i dalje nema adekvatnu podršku u obrazovanju.

Janković je istakla da podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka i da ukoliko se ne obezbedi na vreme i u kontinuitetu, može da oteža napredovanje u školovanju i osamostaljivanju.

Istakla je da je potrebno uložiti dodatni napor za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život i ostvarivanje političkih prava.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom izjavio da je pristupačno okruženje preduslov za puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvu.

„Ostvarivanje ljudskih, političkih, ekonomskih i socijalnih prava svakog građanina zavisi od dostupnih informacija, usluga, objekata, zato moramo aktivno i kontinuirano raditi da im se to omogući“, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

Pašalić je ukazao da se o položaju osoba sa invaliditetom ne govori dovoljno, kao i da je vrlo važan aspekt aktivnosti zaštitnika podizanje svesti o neophodnosti preduzimanja sistemskih mera za unapređenje njihovog položaja, pre svega pristupu obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama.

On je podsetio da zaštitnik sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva sedam godina sprovodi javni poziv za dodelu nagrada jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju pristupačnosti, sa željom da podstakne i oda priznanje onim lokalnim samoupravama koje su u svojoj sredini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti.

„Kroz solidarnost, razumevanje i inkluzivne mere možemo stvoriti sredinu u kojoj se svaki pojedinac ceni i podržava kako bi imao jednake šanse za razvoj i ostvarivanje svojih ciljeva, svojih snova“, istakao je Pašalić.