Izveštaj Tajne službe detaljno opisuje neuspehe u komunikaciji koji su prethodili julskom pokušaju atentata na Trampa

Izveštaj Tajne službe detaljno opisuje neuspehe u komunikaciji koji su prethodili julskom pokušaju atentata na Trampa

Prekidi u komunikaciji sa lokalnim organima za sprovođenje zakona ometali su rad Tajne službe uoči pokušaja atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa u julu, prema novom izveštaju koji iznosi niz propuštenih prilika da se zaustavi napadač koji je otvorio vatru iz neobezbeđen krov.

Dokument od pet stranica koji rezimira ključne zaključke izveštaja Tajne službe nalazi grešku i kod lokalnih i na saveznim organima za sprovođenje zakona, naglašavajući kaskadne i široke propuste koji su prethodili pucnjavi 13. jula na predizbornom skupu u Batleru u Pensilvaniji gde je Tramp ranjen u uho pucnjavom.

Iako je neuspeli odgovor dobro dokumentovan kroz svedočenja u Kongresu, istrage u medijima i druge javne izjave, izveštaj koji je objavljen u petak označava najformalniji pokušaj Tajne službe da katalogizira greške tog dana i objavljen je usred novog pregleda nakon hapšenja u nedelju na Floridi o čoveku za koga vlasti kažu da je hteo da ubije Trampa.

„Važno je da sebe smatramo odgovornim za neuspehe 13. jula i da iskoristimo naučene lekcije kako bismo bili sigurni da više nećemo imati još jedan ovakav neuspeh misije“, rekao je vršilac dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rou mlađi u saopštenju uz objavljivanje izveštaja o sopstvenoj internoj istrazi agencije.

Izveštaj detaljno opisuje niz „komunikacionih nedostataka“ pre pucnjave 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa, koga je upucao kontrasnajperista Tajne službe nakon što je ispalio osam metaka u Trampovom pravcu sa krova zgrade udaljene manje od 150 metara. odakle je Tramp govorio. Jasno pokazuje da je tajna služba i pre pucnjave znala da mesto mitinga predstavlja bezbednosni izazov.

Među problemima: Neka lokalna policija na licu mesta nije znala za postojanje dva komunikaciona centra na terenu, što znači da službenici nisu znali da Tajna služba ne prima njihov radio prenos.

Policija je takođe saopštila vitalne informacije van radio frekvencija Tajne službe. Dok su policajci tražili Crooksa pre pucnjave, detalji su se prenosili „preko mobilnih/ćelijskih uređaja u poređanom ili fragmentisanom obliku“ umesto preko sopstvene mreže Tajne službe.

„Neuspeh osoblja da preko radija emituje opis napadača, ili vitalne informacije dobijene od lokalnih organa za sprovođenje zakona u vezi sa sumnjivom osobom na krovu kompleksa AGR, svim saveznim osoblju na lokaciji Batler, sprečio je kolektivnu svest svih Tajnih Servisno osoblje“, navodi se u izveštaju.

Taj slom je bio posebno problematičan za Trampove zaštitne detalje, „koji nisu bili obavešteni o tome koliko su državni i lokalni organi za sprovođenje zakona bili usredsređeni u minutima koji su doveli do napada na lociranje sumnjivog subjekta“. Da su znali, navodi se u izveštaju, mogli su da donesu odluku da presele Trampa dok je potraga bila u toku.

Izveštaj postavlja ozbiljnija pitanja o tome zašto nijedna policija nije bila stacionirana na krovu na koji se Kruks popeo pre nego što je otvorio vatru.

Lokalni taktički tim bio je stacioniran na drugom spratu zgrade u kompleksu iz koje je Kruks pucao. Više organa za sprovođenje zakona dovodilo je u pitanje efikasnost stava tima, „ipak nije bilo naknadne diskusije“ o promeni iste, kaže se u izveštaju. I nije bilo razgovora sa Tajnom službom o postavljanju tima na krov, iako se snajperisti iz lokalnih agencija za sprovođenje zakona „očigledno nisu protivili toj lokaciji“.

Šta treba znati o izborima 2024

Taktički tim koji je delovao na drugom spratu zgrade nije imao kontakt sa Tajnom službom pre skupa. Taj tim je dovela lokalna policijska uprava da pomogne u događaju, bez znanja Tajne službe, navodi se u izveštaju.

Tajna služba je unapred shvatila da mesto mitinga, koje je odabralo Trampovo osoblje zato što je bolje prihvatilo „veliki broj željenih učesnika“, predstavlja bezbednosni izazov zbog vidokruga koje bi potencijalni napadač mogao da iskoristi. Pa ipak, navodi se u izveštaju, 13. jula nisu preduzete nikakve bezbednosne mere kako bi se otklonile te zabrinutosti, a Tajnoj službi nedostajalo je detaljnih saznanja o lokalnoj podršci za sprovođenje zakona koja bi čak bila na mestu.

Izvršni sažetak izveštaja ne identifikuje konkretne pojedince koji bi mogli da budu krivi niti ukazuje da li je neko od članova osoblja disciplinski kažnjen, iako je Asošijeted pres ranije izvestio da je najmanje pet agenata Tajne službe postavljeno na izmenjenu dužnost. Tadašnja direktorka Kimberli Čitl dala je ostavku više od nedelju dana nakon pucnjave, rekavši da je preuzela punu odgovornost za propust.

Istraga Tajne službe jedna je od brojnih istraga, uključujući i istragu Kongresa i istragu nadzorne službe od strane glavnog inspektora Odeljenja za unutrašnju bezbednost.

Rou je rekao da pucnjava u julu i nedeljna epizoda, u kojoj je 58-godišnji Rajan Vesli Rout uhapšen nakon što su agenti Tajne službe otkrili pušku koja je zabadala kroz žbunje na Vest Palm Biču na Floridi, golf teren gde je Tramp igrao, naglašavaju potrebu za promenu paradigme u načinu na koji agencija štiti javne službenike.