Izraelac koji se dva meseca borio protiv Hamasa optužen za lažno predstavljanje i krađu oružja

Izraelac koji se dva meseca borio protiv Hamasa optužen za lažno predstavljanje i krađu oružja

Izraelac koji nikada nije služio vojsku optužen je za lažno predstavljanje i krađu oružja nakon što se ušunjao u vojnu jedinicu i pridružio se borbama protiv Hamasa.

Prema optužnici podignutoj u nedelju, Roi Jifrah, 35, iskoristio je haotičnu situaciju nakon Hamasovog napada 7. oktobra da se pridruži borbenim operacijama i ukrade velike količine vojne opreme, uključujući oružje, municiju i osetljivu komunikacionu opremu.

Izraelski mediji navode da je proveo vreme boreći se u Gazi i čak se pojavio na fotografiji pored premijera Benjamina Netanjahua tokom jedne od njegovih poseta vojnicima na terenu.

Jifrah je 7. oktobra otišao u južni Izrael i predstavljao se naizmenično kao borbeni vojnik iz elitnih antiterorističkih jedinica, stručnjak za rasturanje bombi i pripadnik službe unutrašnje bezbednosti Šin Bet, navodi se u optužnici.

Policija je uhapsila Jifraha 17. decembra i pronašla velike količine oružja, granata, časopisa, voki-tokija, drona, uniformi i druge vojne opreme u njegovom posedu.

Eitan Sabag, Jifrahov advokat, rekao je izraelskoj TV Kanal 12 da je Jifrach otišao na jug da pomogne kao bolničar u organizaciji prve pomoći, i da se hrabro borio da odbrani Izrael više od dva meseca. „Pomagao je ljudima i spašavao ljude, sve pod vatrom, istovremeno se borio protiv terorista“, rekao je Sabag.

Policija je takođe privela još četiri osobe, uključujući policajca, u vezi sa krađom oružja.