Izraelske snage spasle taoca iz tunela u Gazi

Izraelske snage spasle taoca iz tunela u Gazi

Izraelske snage su u utorak spasile taoca pronađenog samog pod zemljom u Gazi, oslobađajući živog zarobljenika iz mreže tunela Hamasa, prvi put od napada 7. oktobra koji je pokrenuo rat. 52-godišnji Izraelac je prevezen u bolnicu u Izraelu, gde su se članovi njegove beduinske arapske porodice okupili oko njegovog kreveta. Ovo spasavanje je donelo trenutak olakšanja Izraelcima nakon deset meseci rata, ali je istovremeno podsetilo na to da su desetine talaca još uvek u zatočeništvu dok se međunarodni posrednici trude da posreduju u prekidu vatre radi njihovog oslobađanja.

Kaid Farhan Alkadi je pronađen u južnom tunelu Gaze, gde se sumnjalo da su taoci zajedno sa militantima i eksplozivima. Vojska je saopštila da je primenila naučene „lekcije“ iz prethodnih operacija prilikom ovog spasavanja. Alkadi je jedan od osam pripadnika izraelske beduinske arapske manjine koji su oteti 7. oktobra. Radio je kao čuvar u fabrici pakovanja u Kibucu Magen. Ima dve žene i otac je 11 dece.

Izrael veruje da u Gazi još uvek ima 108 talaca, dok je više od 40 osoba izgubilo život. Alkadi je jedan od osam talaca koji su spašeni živi, prvi od njih spašen iz podzemlja. Alkadi je držan na različitim lokacijama tokom svojih 326 dana u zatočeništvu. Snimci koje je objavila izraelska vojska prikazuju Alkadija nekoliko trenutaka nakon spasavanja.

Militanti predvođeni Hamasom oteli su oko 250 ljudi u napadu 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, većinom civila. Izraelska ofanziva odmazde ubila je preko 40.000 Palestinaca prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, uz raseljavanje velikog broja stanovnika Gaze iz njihovih domova i ozbiljna razaranja širom teritorije.

Izraelski vazdušni napadi nastavljeni su u utorak širom pojasa Gaze, dok su palestinski zvaničnici saopštili da je najmanje 18 ljudi, uključujući osmoro dece, izgubilo život u tim napadima. Dve prethodne izraelske operacije oslobađanja talaca rezultirale su smrću desetina Palestinaca. Hamas tvrdi da su neki taoci ubijeni u izraelskim vazdušnim napadima i neuspelim pokušajima spasavanja.

Sjedinjene Države, Egipat i Katar aktivno pokušavaju da pregovaraju o sporazumu za oslobađanje preostalih talaca u zamenu za trajni prekid vatre. Do sada, ti napori nisu doneli značajnije rezultate. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sa oslobođenim Alkadijem, naglašavajući važnost nastavka spasilačkih operacija i pregovora radi povratka preostalih talaca kući.