Izrael bombarduje lokacije Hamasa skrivene u džamijama

Izrael bombarduje lokacije Hamasa skrivene u džamijama

Izraelski ratni avioni pogodili su dve džamije u Pojasu Gaze u kojima su se navodno nalazili komandni centri Hamasa koji su korišćeni za upravljanje tekućom velikom ofanzivom te militantne grupe.

„Borbeni avioni napali su dve operativne infrastrukture koje su se nalazile u džamijama i koje je teroristička organizacija Hamas koristila za usmeravanje terora protiv države Izrael“, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) u operativnom ažuriranju objavljenom rano u nedelju. IDF je tvrdio da Hamas koristi sveta mesta i civilno stanovništvo u pojasu Gaze da izbegne odgovor Izraela na iznenadne napade koje je ta grupa pokrenula u subotu.

Izrael je prekinuo struju na palestinskoj teritoriji i izveo desetine vazdušnih napada na ciljeve Hamasa nakon što je premijer Benjamin Netanjahu izjavio da je zemlja u ratu sa militantnom grupom. Premijer je u televizijskom obraćanju u subotu uveče obećao da će se „osvetiti za ovaj crni dan“ i pretvoriti sve lokacije koje Hamas koristi u Pojasu Gaze u „ruševine“.

„Sva mesta u kojima se Hamas krije, u kojima deluje, pretvorićemo u ruševine“, rekao je Netanjahu. Pozvao je civile u tom području da „odmah odu odatle“.

Borbe su počele rano u subotu, kada je Hamas lansirao rakete na Izrael i infiltrirao se u sela u južnom delu zemlje sa militantima. Lokalni mediji navode da je više od 300 Izraelaca ubijeno, a skoro 1.600 je ranjeno. Desetine izraelskih civila i vojnika su zarobljeni i odvedeni u Gazu. Raketni napadi na Izrael nastavljeni su u subotu uveče.

U izraelskim udarima odmazde protiv Hamasa poginulo je više od 230, a povređeno skoro 1.800, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Zamenik šefa Hamasa Saleh al-Aruri rekao je za Al Džaziru da je grupa zarobila toliko Izraelaca, uključujući visoke oficire, da očekuje da će pregovarati o razmeni zatvorenika za oslobađanje hiljada Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima. Televizija Al Džazira prikazala je stambeni toranj koji je očigledno pogođen u izraelskom vazdušnom napadu dok je jedan od njenih novinara radio uživo izveštaj sa lica mesta u centru Gaze.