Ivanka Popović: Roditelji ubijene dece iz „Ribnikara“ su s pravom ogorčeni

Ivanka Popović: Roditelji ubijene dece iz „Ribnikara“ su s pravom ogorčeni

Univerzitetska profesorka Ivanka Popović izjavila je da se stvari oko formiranja memorijalnog centra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ presporo dešavaju i da su roditelji koji danas protestuju s pravom ogrorčeni – da se na njihovu decu zaboravilo i da su druge stvari važnije od toga.

„Mislim da je tragedija koja je zadesila sve nas toliko velika da se ne može rečima opisati i najmanje što možemo da uradimo je da pružimo podršku roditeljima stradale dece i porodici nastradalog radnika…Politika podsticanja govora mržnje je i dovela do činjenja dela nasilja proisteklih iz mržnje. Mislim da je to nešto što moramo da promenimo i zaustavimo jer ovo vodi u potpuno bezakonje koje znači da svako na svakog može da ide ako se ne slaže sa tom osobom i bez ikakvih psoledica za taj čin“, rekla je Popović za N1.

Ona je istakla da veruje da škola mora da bude na određeni način uređena i da to mesto „mora biti potuno sveto“ u smislu da tu ne može da bude bilo kakvih školskih aktivnosti.

„Ali to ne znači da deca treba da budu opterećena, već da to treba da bude poruka da se to više ne sme desiti“, rekla je Popović koja je došla ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“ da podrži roditelje ubijene dece koji protestuju.

Sama rešenja oko toga kako treba da izgleda Memorijalni centar, prema rečima Popović, treba prepustiti stručnjacima da odluče šta je najbolji način za obeležavanje takve jedne tragedije.

„Ja sam laik za to, ali sam mišljenja da to mesto treba da bude otvoreno za javnost jer smo svi mi negde traumatizovani tim događajem“, naglasila je Popović.

„Ovo je simbol nasilja koji se desio generalno u maju, mladi nastradali u Oršaju i Duboni potpuno su zaboravljeni, o njima retko kad ko govori“, navela je profesorka.