Italija prva u svetu zabranjuje sintetičku hranu

Italija prva u svetu zabranjuje sintetičku hranu

Italija će zabraniti sintetičke prehrambene proizvode, rekao je ministar poljoprivrede te zemlje Frančesko Lolobriđida na događaju koji su organizovali evropski konzervativci i reformisti uz učešće komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog.

U ponedeljak će u Donjem domu parlamenta biti razmatran nacrt zakona kojim se zabranjuje proizvodnja, uvoz i prodaja hrane proizvedene u laboratorijama.

Na događaju „Tradicija i inovacije: Konzervativna budućnost evropskih poljoprivrednika“, vodeći konzervativni političari razgovarali su o izazovima i mogućnostima koje proističu iz evropske regulative i saradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenoj ekonomiji. Lollobrigida i Vojciechovski su učestvovali na daljinu.

„Italija će biti prva zemlja bez sintetičke hrane i želi da postavi primer kako se ona može regulisati“, rekao je Lolobriđida, koja je prisustvovala događaju na daljinu u Kilkeniju u Irskoj.

„Izabrali smo princip predostrožnosti […] Kvalitet hrane je od fundamentalnog značaja i ne možemo da prihvatimo podeljeno društvo gde se kvalitetna hrana proizvodi samo za bogatu elitu. Verujemo da svako treba da može dobro da jede“, – dodao je ministar.

Lollobrigidov stav u velikoj meri deli i evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

„Kao komesar, ja se zalažem za tradicionalnu poljoprivredu, veoma štitim prirodne proizvode. Sistem obeležavanja ne zavisi od mene, ali pokušavam da zaštitim tradiciju“, objasnio je Vojčehovski.

„Sintetičko meso nije meso, sintetičko mleko nije mleko. Ja se zalažem za prirodni proizvod i koristiti naziv prirodnog proizvoda za sintetički proizvod po mom mišljenju nije korak u pravom smeru“, dodao je on, napominjući da Evropska komisija izdvaja više od 6 milijardi evra za podršku dobrobiti životinja i tradicionalnoj poljoprivredi uopšte.

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u direktnoj je suprotnosti sa onim usvojenim u EU, koji je, prema italijanskoj vladajućoj partiji „Braća Italije”, previše birokratski i nesposoban da reši nove poteškoće sa kojima se kontinent suočava.

„Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari rizikuju da plate veoma visoku cenu za ideološke greške iza Zelenog dogovora Evropske unije, koji kažnjava proizvođače zbog ciljeva smanjenja emisija koji će samo smanjiti proizvodnju hrane“, objasnio je evropski poslanik Karlo Fidanca, vođa delegacije „Braća od Italija“ u Evropskom parlamentu.

„Srednjoročno, smanjenje proizvodnje hrane će biti zamenjeno većim uvozom iz zemalja koje ne ispunjavaju naše standarde održivosti i kvaliteta, ili neproverenim laboratorijskim proizvodima koji ne ulivaju poverenje“, dodao je on.

Podsjetimo, Veće ministara Italije na sednici u petak odobrilo je projekat ustavne reforme, osmišljen da ojača izvršnu vlast i obezbijedi veću stabilnost političkog sistema zemlje.

Poslednji ozbiljan pokušaj Italije da reformiše ustav 2016. nije uspeo. Tada je premijer Mateo Renci podneo ostavku nakon što je na referendumu odbačen njegov predlog da se smanji uloga Senata i regionalnih vlasti.