Italija će verovatno produžiti granične kontrole sa Slovenijom do 2024

Italija će verovatno produžiti granične kontrole sa Slovenijom do 2024

Kontrole na granici između Italije i Slovenije verovatno će se nastaviti i sledeće godine, rekao je u utorak rimski ministar unutrašnjih poslova, navodeći rizik od terorista među migrantima u tranzitu na balkanskoj ruti, piše Rojters.

Italija je ponovo uspostavila policijske kontrole na granici od 21. oktobra za prvih 10 dana, suspendujući slobodno kretanje koje je inače dozvoljeno u većem delu Evropske unije prema Šengenskom sporazumu.

Nakon napada na Izrael od strane Hamasa i napada samoproglašenih islamističkih militanata u Francuskoj i Belgiji, Rim je rekao da je povećana pretnja nasilnom akcijom unutar EU.

„Izvršenje ograničeno na prvih 10 dana neće biti dovoljno“, rekao je ministar Mateo Pjantedosi za severnoitalijanske novine Il Piccolo.

Ministar je na skupštinskom saslušanju u utorak rekao da je Italija svesna značaja slobodnog kretanja evropskih građana unutar šengenskog prostora i da će delovati da ga ponovo uspostavi što je pre moguće.

„Odlučili smo da vratimo kontrolu samo kao krajnju meru“, rekao je on.

On je rekao zakonodavcima da su do ponedeljka proverene 3.142 osobe i 1.555 vozila, a policija je ušla u trag 66 neregularnih migranata i uhapsila dve osobe, od kojih je jedna bila optužena za pomaganje i podržavanje ilegalne imigracije.

Piantedosi je rekao da je oko 16.000 ljudi ilegalno stiglo u Italiju preko istočne granice 2023. godine, a zakazao je sastanak sa slovenačkim i hrvatskim ministrima unutrašnjih poslova za 2. novembar kako bi razgovarali o saradnji granične policije.

Vlada je takođe pojačala kontrolu protiv terorizma na pomorskoj granici, rekao je on.

Italija je takođe zabeležila porast broja migranata na moru koji odlaze iz severne Afrike.

Do sada se ove godine iskrcalo preko 141.000, u poređenju sa oko 79.000 u istom periodu 2022. godine, pokazuju zvanični podaci.