Istraživači su pronašli vezu između lipidnog profila u plazmi i težine COVID-19

Istraživači su pronašli vezu između lipidnog profila u plazmi i težine COVID-19

U najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Colloid and Interface Science, velika saradnja evropskih istraživača na čelu sa profesorkom Marite Kardenas sa Univerziteta u Malmeu, stekla je uvid u to kako SARS-CoV-2 šiljasti protein (S protein) utiče na metabolizam lipida u telo sa implikacijama za infekciju COVID-19 i vakcinaciju mRNA.

Iako mehanizam interakcija ostaje nejasan, istraživači su otkrili vezu između lipidnog profila u plazmi osobe i težine bolesti COVID-19.

Interakcija između S proteina i lipoproteina visoke gustine (HDL) takođe može doprineti štetnim efektima uočenim kod nekih pojedinaca nakon vakcinacije protiv mRNA COVID-19.

„Deuterisani lipidi sa nezasićenim i polinezasićenim alkil lancima masnih kiselina, koje smo mi nabavili i koji nisu dostupni drugde, korišćeni su u ovoj studiji da bi se razumeo efekat zasićenja lipida na sposobnost S proteina da otme metabolizam lipida tokom infekcije“, objasnio je ko. -autor dr Tamim Darvish, vođa Nacionalnog deuteracionog postrojenja (NDF) u ANSTO-u. NDF nastavlja da podržava biomedicinska istraživanja o COVID-19 obezbeđujući prilagođene deuterisane lipide za proučavanje strukture virusa i njegovih složenih molekularnih interakcija.

„Deuteracija bioloških materijala, u kojima je vodonik zamenjen deuterijumom, bila je od suštinskog značaja za neutronsku reflektometriju, kao i za merenja infracrvene spektroskopije modelne membrane“, rekao je on.

Nakon ranijih diskusija sa istraživačkom grupom, proces za deuteraciju lipida na bazi linolne kiseline, PLPC, razvili su dr Majkl Moir i njegove kolege u NDF. Istraživanje je objavljeno u članku u Advanced Sinthesis and Catharsis 2022. godine i predstavljeno je na naslovnoj strani časopisa.

„Deuterisana linolna kiselina i sa njom povezani fosfolipidi mogu se izolovati iz bioloških sistema, ali samo u veoma malim količinama. Uspeli smo da sintetišemo dovoljne količine ovih molekula za studiju“, rekao je koautor dr Moir.

Ova omega-6 masna kiselina je jedna od dve esencijalne polinezasićene masne kiseline. Ranije je pokazano da se polinezasićena masna kiselina vezuje za novi koronavirus SARS-CoV-2 i efikasno ometa vezivanje za ključni receptor.

Prethodne studije su pokazale da S protein može ukloniti lipide sa modelnih membrana i ometati procese uklanjanja i razmene lipida koje sprovodi HDL.

Najnoviji rezultati sugerišu da S protein iz virusa SARS-CoV-2 ima jaču sposobnost uklanjanja holesterola i polinezasićenih lipida u poređenju sa zasićenim i mononezasićenim lipidima.

Eksperimenti neutronske reflektometrije u nedavnom istraživanju sprovedenom u ANSTO-ovom australijskom centru za rasejanje neutrona na Spatz instrumentu i ILL-u u Francuskoj, otkrili su integritet i sastav lipidnih dvoslojeva kada su izloženi S proteinu i/ili HDL-u.

„Tim je želeo da zna koji tip lipida iz HDL-a može da se ekstrahuje i iscrpi od strane S proteina, menjajući na taj način njegove površinske osobine i funkciju“, objasnio je dr Darviš.

Studija je pokazala da S protein menja HDL funkciju na način koji zavisi od lipidnog serumskog profila osobe.

Rezultati su pokazali da bi osobe sa niskim nivoom triglicerida i visokim nivoom holesterola u serumu trebalo da imaju manju tendenciju da njihov metabolizam lipida otme virus SARS-CoV-2 i da bi mogli imati slabiju interakciju sa S proteinom nakon bolesti COVID-19 ili vakcinacije. protiv COVID-19.

Istraživanje je pokazalo da se S protein može vezati za HDL, potencijalno ometajući njegovu normalnu funkciju. S protein, koji je prisutan na površini virusa, može koristiti isti put interakcije koji HDL koristi za interakciju sa specifičnim receptorima ćelijske membrane.

Ova interakcija između S proteina i HDL-a može doprineti neželjenim efektima uočenim kod nekih pojedinaca nakon vakcinacije protiv mRNA COVID-19.