Istraživači sarađuju sa lokalnim zajednicama kako bi smanjili kožne infekcije kod dece Aboridžina

Istraživači sarađuju sa lokalnim zajednicama kako bi smanjili kožne infekcije kod dece Aboridžina

Deca Aboridžina koja žive u izolovanim zajednicama beleže najvišu stopu čireva na koži, poznatih kao impetigo, u svetu. Skoro polovina dece ima ove rane na koži u nekom trenutku. Impetigo je zarazna bakterijska infekcija kože koja može biti svrbežna i bolna, ali često prolazi neprimećena kod dece. Roditelji često primećuju gnoj i gustu koru koja se formira na tim ranama.

Šuga, još jedna česta kožna infekcija, takođe često pogađa decu u udaljenim aboridžinskim zajednicama u Australiji, čak jedno od treće dete.

U Kimberli regionu Zapadne Australije, aboridžinska deca imaju 34 puta veću verovatnoću da budu hospitalizovana zbog kožnih infekcija u prvoj godini života u poređenju sa neaboridžinskom decom. Nelečene kožne infekcije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput sepse, reumatske groznice i bolesti bubrega.

U poslednjih pet godina, sproveli smo sveobuhvatan program za zdravlje kože u devet zajednica u Kimberli regionu. Svaka zajednica je imala daljinske zdravstvene klinike sa medicinskim sestrama, zdravstvenim radnicima Aboridžinima i lekarima.

Danas smo objavili rezultate dve nove studije koje pokazuju značajan napredak u smanjenju kožnih infekcija kod dece u ovim zajednicama. Od početka programa, stopa čireva na koži je prepolovljena sa četvoro dece od deset na dvoje dece od deset.

U saradnji sa zdravstvenim organizacijama i školama koje su deo aboridžinskih zajednica u Kimberliju, razvili smo program pod nazivom SToP, što označava „Vidi, leči i spreči“.

Inicijalni fokus bio je na dijagnozi i lečenju kožnih rana i šuge, ali zajednica je istakla važnost preventivnih mera i promocije zdravlja. Program je uključivao obuku zdravstvenih radnika u udaljenim klinikama, članova zajednice i osoblja škola kako bi prepoznali kožne infekcije i pružili odgovarajući tretman.

Preventivne aktivnosti obuhvatale su snimanje hip-hop videa sa decom, kreiranje osam knjiga o zdravoj koži na lokalnim jezicima i interakciju sa članovima zajednice o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Kao deo SToP programa, više od 770 dece uzrasta od 0 do 15 godina redovno je pregledano tokom četiri godine od 2019. do 2022. Svaku od devet zajednica posetili smo više puta godišnje i obavili preko 3.000 pregleda kože.

Jedno od ograničenja našeg istraživanja je bila pandemija COVID-a koja je prouzrokovala prekid istraživanja tokom nekoliko meseci 2020. godine.

Glavni cilj bio je smanjenje opterećenja čirevima na koži kod dece školskog uzrasta. Pratili smo i prisustvo impetiga i šuge kod mlađe dece, kao i ukupnu pojavu kožnih infekcija.

Nedavno objavljeni rezultati u časopisu The Lancet Child and Adolescent Health potvrđuju smanjenje broja kožnih infekcija kod dece školskog uzrasta i održavanje poboljšanja tokom ispitivanja.

U sve zajednice, broj dece sa ranama na koži smanjen je sa četvoro dece od deset na početku studije na dvoje dece od deset na kraju. Većina ovog smanjenja zabeležena je tokom 2019. godine, kada su počeli pregledi kože.

Šuga je takođe imala opadanje i zabeležena je kod manje od jednog deteta od deset tokom studije.

Pregledi kože su bili ključni deo studije i pokazali su se kao veoma efikasni. Članovi zajednice ističu važnost nastavka ovakvih inicijativa za sve uzraste, a ne samo za decu obuhvaćenu studijom.

Prisustvo kožnih infekcija u udaljenim zdravstvenim klinikama u svakoj zajednici povećalo se tokom ispitivanja, što ukazuje na uspešnu uključenost zajednice i fokus na zdravu kožu za sve starosne grupe.

Iako je obuka i razvoj resursa bili značajni, primena preporučenih tretmana na klinikama bila je niska. Očekivali smo da će korišćenje tretmana kao preventivne mere uz podršku obuke biti najefikasnija strategija, ali se to nije pokazalo kao slučaj zbog promene osoblja i dugogodišnjih navika u lečenju.

Iako su rezultati istraživanja objavljeni danas, zajednica je prvi put upoznata sa njima 2023. godine, kada je više od 85 članova podelilo svoje tumačenje rezultata SToP programa. Njihovi uvidi obogatili su priču predstavljenu u našim radovima.

Drugo istraživanje, objavljeno u eClinicalMedicine, pruža detaljnu procenu SToP ispitivanja kroz više metoda. Učešće zajednice i pružalaca usluga bilo je od suštinskog značaja za razumevanje rezultata i ključnih faktora uspeha.

Buduće studije trebalo bi da nastave saradnju sa lokalnim aboridžinskim zajednicama kako bi njihovi glasovi informisali sve aspekte istraživanja.

SToP ispitivanje je spojilo medicinske pristupe sa glasovima zajednice kako bi se bolje razumela kontrola kožnih bolesti u područjima gde je opterećenje kožnih rana bilo visoko. Rezultati su ohrabrujući.

Nadamo se da će u budućnosti biti više prilika za slične aktivnosti u autohtonim zajednicama širom Australije, a dostupni SToP resursi mogu poslužiti kao osnova za širenje ovih inicijativa.

Koža je najveći organ tela i njeno zdravlje je od suštinske važnosti. Unapređenje zdravlja kože ne samo da sprečava ozbiljnije zdravstvene komplikacije, već doprinosi i opštem blagostanju.