Ističe rok za podnošenje izbornih lista manjina za članove nacionalnih saveta

Ističe rok za podnošenje izbornih lista manjina za članove nacionalnih saveta

Za razliku od 2011. godine, kada su bojkotovali popis, Bošnjaci se ove godine masovno odazivaju popisu. Poslednji podaci iz Gradske uprave pokazuju da je popisano više od 100.000 građana, A danas u ponoć ističe rok za predaju lista za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Pravo glasa ima 105 hiljada Bošnjaka sa teritorije države upisanih u posebni birački spisak. U trci za 35 većnika u novom sazivu BNV na ovim izborima, za sada, učestvuje pet izbornih lista. Na prethodnim izborima učestovale su samo dve. Najbitnije pitanje je: Kako unaprediti rad Bošnjačkog nacionalnog veća.

„Potrebno je što je moguće više otvoriti BNV i približiti ga običnom građaninu, Bošnjaku, kako bi on u svakom trenutku mogao očekivati podršku za bilo koju korisnu inicijativu ili ideju ili rešavanje bilo kakvog problema“, smatra Fahrudin Đekić iz Sandžačke demokratske partije.

„Potrebno nam je Vijeće koje će raditi u interesu i za interese Bošnjaka, ali i generalno usmjeravanje i zalaganje za prava Bošnjaka, kako na individualnom tako i na kolektivnom planu“, navodi Misala Pramenković iz Stranake pravde i pomirenja.

„Da ono na čemu je BNV do danas radilo, taj kontinuirani rad da se nastavi i da bošnjačko jedinstvo, zaista, u potpunosti na ovim prostorima zaživi“, kaže Fuad Baćićanin iz Bošnjačkog jedinstva.

„Savez sa narodom. Bošnjačkim narodom jer ga se to tiče. A onda kad mi dogovorimo minimum naših zajedničkih interesa, onda ćemo biti poželjni partneri za državu i za region“, navodi Admir Muratović iz Saveza za Sandžak i dobre Bošnjane.

„Ključna poenta je, dakle, da BNV postane mesto konsenzusa pripadnika svih bošnjačkih opcija. Da okupimo Bošnjake iz akademske zajednice, iz nevladinog sektora“, smatra Esad DŽudžo, Bošnjačka lista.

Obavljeno je istraživanje Insituta drušvenih nauka koje je sprovedeno među pripadnicima manjina. Odgovarali su na pitanja da li mogu da utiču na rad i da li su zadovoljni radom nacionalnih saveta.

„Većina onih ispitanika, ispitivali smo 7 manjina, nisu bili zadovoljni radom nacionalnih Saveta, i ukazivali su da nemaju delotvoran uticaj na njihov rad, osim kad su izbori, kad mogu da se izjasne o tome ko će biti njihovi predstavnici“, kaže Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka.

Bašić smatra i da se ovim izborima neće promeniti politika prema nacionalnim manjinama definisana zakonima i Ustavom ali da će verovatno doći do kolicija unutar manjina. Izbori su raspisani za 13. novembar 2022. godine.