Islandska vulkanska erupcija se nazire dok potresi kidaju puteve

Islandska vulkanska erupcija se nazire dok potresi kidaju puteve

Islandske vlasti upozorile su da bi do velike vulkanske erupcije moglo doći sa upozorenjem od samo 30 minuta, jer zemljotresi nastavljaju da tresu oblast u blizini priobalnog grada koji je evakuisan ranije ovog meseca.

Erupcija se i dalje smatra „neminovnom“, ali islandska meteorološka kancelarija (IMO) saopštila je u sredu da se sada čini manje verovatno da će rastopljena lava izbiti iz tunela magme direktno ispod Grindavika, grada iz kojeg je oko 4.000 stanovnika bilo prinuđeno da pobegne. svojim domovima pre skoro dve nedelje. Najnoviji seizmički podaci sugerišu da će se erupcija najverovatnije dogoditi između Silingarfela, nekoliko milja severno od Grindavika, i Hagafela, dalje na severoistoku.

„Verovatnoća iznenadne erupcije u granicama grada Grindavika svakim danom se smanjuje i danas se smatra malom“, saopštio je IMO. „Može se pretpostaviti da je magma u tunelu ispod Grindavika delimično očvršćena, što takođe smanjuje verovatnoću da će magma iznenada izbiti na površinu unutar granica grada.

Međutim, naučnici su upozorili da usporavanje zemljotresa u ovoj oblasti može signalizirati da se magma približava zemljinoj površini, zbog čega je očekivana erupcija neizbežna. IMO je saopštio da je između ponoći i 18 časova zabeleženo oko 100 zemljotresa. u sredu, u poređenju sa hiljadama dnevnih potresa ranije ovog meseca. Olujno vreme i jaki talasi ometali su napore da se prati seizmička aktivnost.

Poslednjih dana, službenici za hitne slučajeve su dozvolili malim grupama stanovnika Grindavika da se vrate u grad na nekoliko minuta da bi preuzeli neke od svojih stvari. Dopisnik Bi-Bi-Sija je pratio evakuisane na jednom takvom putovanju prošle nedelje, da bi mu bilo naređeno da napusti Grindavik odmah nakon što su otkriveni visoki nivoi sumpor-dioksida.

Islandsko Ministarstvo civilne zaštite i upravljanja vanrednim situacijama dozvolilo je stanovnicima da se vrate u grad između 9 i 16 sati. u četvrtak, navodeći smanjenu opasnost od erupcije unutar granica grada, ali je upozorio da će možda morati ponovo da pobegnu u „vrlo kratkom roku“.

Grindavik se nalazi na poluostrvu Rejkjanes, oko 55 milja jugozapadno od glavnog grada Islanda, Rejkjavika. Nalazi se u blizini poznate turističke atrakcije poznate kao Plava laguna, koja je zatvorena zbog opasnosti od vulkana. Neke kuće u gradu već su uništene u zemljotresima poslednjih nedelja, dok su džinovske pukotine pokidale puteve.

„Sve izgleda tako nestvarno“, rekla je stanovnica Grindavika Andrea Evarsdotir za britanski Independent nakon što joj je u ponedeljak bilo dozvoljeno da se vrati kući na 10 minuta. „Osećam se kao da sam u distopijskom filmu. Samo čekam da se probudim iz ove noćne more.“

Erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. na jugu Islanda izbacila je ogromne oblake vulkanskog pepela u atmosferu, uzrokujući najveći prekid letova evropskih avio-kompanija od Drugog svetskog rata.