Iran optužuje Izrael za sabotažu prodajom neispravnih raketa

Iran optužuje Izrael za sabotažu prodajom neispravnih raketa

Iran je optužio izraelske obaveštajne službe da planiraju prodaju „neispravnih“ delova za teheranski program balističkih raketa preko stranog dobavljača, tvrdeći da su neispravne komponente dizajnirane da eksplodiraju.

Zamenik ministra odbrane brigadni general Reza Talaei-Nik emitovao je optužbe na državnoj televiziji u četvrtak uveče, rekavši da je iranska obaveštajna služba otkrila „višegodišnju“ sabotažnu operaciju sa namerom da poremeti vojni razvoj zemlje.

„Naše obaveštajne snage su otkrile konektore pre nego što su ušli u raketni sistem“, rekao je zvaničnik, misleći na neispravne delove rakete. „Neprijatelj nije razumeo da smo otkrili [njihovu zaveru], što znači da su želeli da nas iznenade operacijom na odbrambenim sistemima, ali su bili iznenađeni.

On je dodao da bi operacija osakatila naprednu vojnu opremu i koštala vladu milionske štete da je prošla nezapaženo, i rekao je da je Ministarstvo odbrane već identifikovalo i uklonilo problematične konektore iz raketnog programa.

Talaei-Nik je nastavio da objašnjava da je Teheran prvi put obavešten o mogućnosti takve sabotaže pre devet godina, kada su obaveštajne agencije otkrile da se izraelski Mosad „fokusirao na neke teme u odbrambenoj industriji, uključujući konektor“. Rekao je da su izraelski agenti radili kroz „profesionalnu mrežu“ koja se predstavljala kao legitimni strani dobavljač i krišom uključivala neispravne delove u pošiljke Iranu.

Zamenik šefa odbrane je dodao da Teheran neće oklevati da preduzme pravne mere protiv bilo koje države koje su možda sarađivale u zaveri. Iako nije precizirao nijednu drugu umešanu zemlju, u izveštaju Njujork tajmsa iz 2019. navodi se da je tadašnji američki predsednik Donald Tramp oživeo „tajni američki program sabotiranja iranskih projektila i raketa“, prvi put kreiran za vreme predsednika Džordža V. Buša. Nejasno je da li se isti projekat nastavlja pod Trampovim naslednikom.

Navodni izraelski plan sabotaže prvi su izvestili iranski mediji ranije ove nedelje, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz Obaveštajne organizacije Ministarstva odbrane. Izvor je naveo da je dobavljač delova radio „po direktnom naređenju Mosada“, tvrdeći da je „nameravao da proizvedene rakete pretvori u eksplozivne naprave kako bi naneo štetu industrijskim linijama i zaposlenima koji rade u ovoj oblasti“.

Emisija na iranskoj državnoj televiziji takođe je prikazala te delove, rekavši da su oni „odgovorni za povezivanje [kompjuterske] mreže balističkih projektila iranske proizvodnje, kao i dronova“.

Teheran je optužio Tel Aviv za dug niz sličnih sabotažnih operacija u prošlosti, uključujući i posle velike eksplozije u iranskom vojnom kompleksu Parčin prošle godine. Druge misteriozne eksplozije takođe su potresle svemirske i nuklearne programe zemlje, iako su izraelski zvaničnici dosledno poricali umešanost.