Indijci žele da studiraju u Kragujevcu

Indijci žele da studiraju u Kragujevcu

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu danas su prva otvorena vrata za potencijalne brucoše. Još jedna će biti održana u maju. Klinička medicina ovog fakulteta rangirana je između 201. i 300. mesta na Šangajskoj listi naučnih oblasti, dok je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu između 301. i 400. mesta, piše RTS.

Fakultet medicinskih nauka očekuje akreditaciju za nastavu na engleskom jeziku, a o interesovanju mladih Indusa za ovaj fakultet svedoči i poseta fakultetu indijskog ambasadora u Srbiji.

Za studije na srpskom jeziku planirano je 88 mesta, a za studije na engleskom jeziku 59.

Dekan fakulteta Prof. Vladimir Jakovljević, kaže da će fakultet akreditaciju dobiti na nekoj od narednih sednica Nacionalne akreditacione komisije.

„Prošle sedmice smo dobili zapisnik da je naš studijski program dobio pozitivnu ocenu i da samo formalno-pravno treba da se usvoji na jednoj od prvih sednica Nacionalne akreditacione komisije, tako da smo praktično dobili tu akreditaciju i u tom smislu očekujemo veliki broj studenata upravo iz Indije i da ćemo imati privilegiju da odaberemo najbolje”, rekao je Jakovljević.

Pripreme nastave za potencijalne brucoše nema. Objavljene su zbirke za pripremu prijemnog ispita koji bi trebalo da se polaže krajem juna.

„Formalno-pravno moramo da sačekamo uputstvo Ministarstva prosvete za objavljivanje toga, ali neki načelni dogovor Zajednice medicinskih fakulteta je da taj prijemni ispit bude u istom danu, biće po tradiciji poslednje srede u junu”, rekao je dekan Jakovljević.

Uz državnu maturu koja bi trebalo da se polaže od naredne godine, Fakultet medicinskih nauka predlaže dodatnu kvalifikaciju. Sličan je stav, kažu, svih medicinskih fakulteta.

„Zahvaljujući jakom prijemnom ispitu mi smo imali privilegiju da selektujemo najbolje maturante da budu naši studenti. I zbog toga je neki naš predlog bio u okviru projekta državne mature da za sve fakultete koji nose bele mantile, a tu smatram i farmaciju i stomatologiju, imaju dodatnu klasifikaciju za biologiju ili hemiju i to smo izneli kao svoj predlog”, naglasio je Jakovljević.

Gotovo sva mesta popune se u prvom upisnom roku.