Incident na aerodromu u Skoplju tokom prolaska Vjose Osmani

Incident na aerodromu u Skoplju tokom prolaska Vjose Osmani

Uprava aerodroma u Skoplju demantovala je tvrdnje o ugrožavanju bezbednosti predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani tokom njenog tranzita kroz aerodrom. Kako se navodi, aerodromska uprava je ispunila zakonske obaveze u vezi sa bezbednosnim proverama svih putnika, uključujući i one u VIP salonu.

Prema saopštenju, osoblje aerodroma je sprovelo standardnu bezbednosnu proveru putnice i njenog prtljaga, što je izazvalo spor sa timom predsednice Osmani. Iz pratnje predsednice tvrdili su da je bezbednosno osoblje aerodroma pokušalo da oduzme njen lični telefon i fizički je gurnulo, što je navelo kosovsku policiju da interveniše.

Bekim Kupina, savetnik Vjose Osmani, optužio je makedonske službenike da su prekršili međunarodne protokole, navodeći da su se uključili i pripadnici obezbeđenja predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija, koji su, kako tvrdi, nasilno intervenisali i uperili pištolj prema policijskom obezbeđenju aerodroma.

Uprava aerodroma je odgovorila da su sve procedure sprovedene u skladu sa zakonom i da su njihove bezbednosne provere bile u skladu sa standardnim procedurama. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Severne Makedonije, Astrit Hiseni, rekao je da se čeka na rezultate istrage kako bi se utvrdile tačne okolnosti incidenta.

Ovaj incident je izazvao značajnu pažnju u medijima i potvrdio napetosti između kosovskih i makedonskih zvaničnika.