Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda

Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda

Ministarstvo zdravlja danas nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda zbog velikog interesovanja građana. Akcija je usmerena na ranu dijagnostiku i promociju prevencije bolesti.

Od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama će se organizovati fizijatrijski pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta. Pregledi će obuhvatiti kontrolu kičme, stopala i celokupnog lokomotornog sistema, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Istovremeno, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, moći će bez zakazivanja i uputa da obave sledeće preglede:

  • Krvna slika
  • Merenje krvnog pritiska
  • Provera hormona štitaste žlezde
  • Pulmološki pregled (svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće urađen rentgen pluća)
  • Tumor markeri prostate

Pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti tokom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućeni na dalju dijagnostiku i preglede već naredne nedelje.

Prošle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 su uočene zdravstvene nepravilnosti, te su poslati na dalju dijagnostiku i lečenje, podseća Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su se odazvali prethodnih nedelja i poziva sve da iskoriste ovu priliku i ove nedelje. Poseban apel upućuju roditeljima dece predškolskog i školskog uzrasta da dovedu svoju decu na pregled zbog sve češćih problema sa lokomotornim sistemom usled nedovoljne fizičke aktivnosti i prekomernog vremena provedenog ispred ekrana.

Listu zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja.