Hrvatska komora traži odgovor iz Kragujevca: Da li su poništene diplome sestara

Hrvatska komora traži odgovor iz Kragujevca: Da li su poništene diplome sestara

Troje lekara i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Univerziteta u Kragujevcu i svi su završili zakonski definisan postupak priznavanja inostrane stručne kvalifikacije, odgovorili su medijima iz strukovnih komora. Nakon izbijanja afere zbog diploma izdatih medicinskim sestrama iz Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu proveru od kragujevačkog Univerziteta.

U Srbiji je u toku istraga protiv bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zlouporabom ovlašćenja učestvovali u izdavanju diploma državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilionski korist.

U Hrvatskoj lekarskoj komori (HLK) kažu da je od 2013, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, samo troje lekara s diplomom kragujevačkog Medicinskog fakulteta upisano u njihov Imenik lekara, to jest izdata im je licenca za samostalan rad u Hrvatskoj. Od 2013. do danas HLK je primila šest zahteva za priznavanje diplome kragujevačkog Medicinskog fakulteta. Od ovih šest zahteva dva postupka su prekinuta, a četiri postupka su završena izdavanjem rešenja o priznavanju inostrane kvalifikacije. Međutim, od to četvero lekara, samo troje je zatražilo i izdavanje licence.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da imaju u evidenciji ukupno 13 medicinskih sestara s diplomom fakulteta u Kragujevcu. Sve one su prošle u Hrvatskoj komori postupak polaganja razlike ispita 2015. godine.

Predsjednik Komore Mario Gazić ističe da su to sve bile medicinske sestre koje su stekle srednje medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nakon izbijanja afere zbog diploma izdatih medicinskim sestrama iz Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu proveru kragujevačkog Univerziteta.

„Mi kao Komora uputili smo fakultetu u Kragujevcu popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku. Tražimo da nam odgovore jesu li njihove diplome valjane ili su i one među 22 poništene dipome“, rekao je Gazić.

On je dodao da ne može nikome oduzeti licencu na osnovu medijskih natpisa.

„Na osnovu odgovora iz Kragujevca, videćemo hoće li im se oduzeti licenca“, rekao je Gazić Hini.