Hodočasnici započinju završne obrede hadža dok muslimani slave Kurban-bajram

Hodočasnici započinju završne obrede hadža dok muslimani slave Kurban-bajram

U Saudijskoj Arabiji, milioni hodočasnika okupili su se u nedelju kako bi učestvovali u simboličnom kamenovanju đavola, završnom obredu hadža, koji obeležava početak Kurban-bajrama za muslimane širom sveta.

Ritual kamenovanja đavola održava se poslednjih dana hadža, jednog od pet stubova islama. Ove godine više od 1,8 miliona hodočasnika prisustvovalo je ceremoniji na svetom brdu na planini Arafat, izvan Meke, gde muslimani obavljaju godišnje petodnevne rituale hadža.

Nakon boravka na planini Arafat, hodočasnici su u subotu uveče prešli u Muzdalifu, gde su skupljali kamenčiće za kamenovanje. Stubovi, koji simbolizuju đavola, nalaze se u Mini, drugom svetom mestu u Meki. Prema verovanju, Bog je testirao Ibrahima (Abrahama) naredivši mu da žrtvuje svog sina Ismaila (Ishmaela), ali ga je u poslednjem trenutku poštedeo.

Hodočasnici provode tri dana u Mini, hodajući pešačkim ulicama ka višespratnom kompleksu sa stubovima, gde bacaju po sedam kamenčića na tri stuba u ritualu koji simbolizuje odbacivanje zla i greha. Tokom boravka u Mini, hodočasnici će takođe obaviti „tavaf“, obilazak Kabe u Velikoj džamiji u Meki, i na kraju hadža obaviti „oproštajni tavaf“.

Obredi hadža poklapaju se sa četvorodnevnim praznikom Kurban-bajramom, tokom kojeg muslimani simbolično žrtvuju stoku i distribuiraju meso siromašnima, sećajući se Ibrahimovog testa vere.

Na kraju hadža, muškarci obrijaju svoje glave, a žene skrate pramen kose u znak obnove i ponovnog rođenja. Većina hodočasnika potom napušta Meku i putuje u Medinu da poseti grob proroka Muhameda, jedno od tri najsvetija mesta u islamu.

Ove godine hadž je obavilo više od 1,83 miliona muslimana, nešto manje od prošlogodišnjih 1,84 miliona. Većina rituala se obavlja na otvorenom, što je posebno izazovno zbog visokih temperatura koje su ove godine dostizale 47 stepeni Celzijusa.

Ovogodišnji hadž održan je u pozadini tekućih sukoba na Bliskom istoku, uključujući rat između Izraela i Hamasa, kao i građanski rat u Sudanu, što je sprečilo mnoge hodočasnike, poput Palestinaca iz Gaze, da prisustvuju hadžu i proslave Kurban-bajram kao prethodnih godina.