Hil: Video sam izjavu Radoičića

Hil: Video sam izjavu Radoičića

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kristofer Hil, izjavio je da je neophodno da se istraži šta se tačno dogodilo u Banjskoj na Kosovu i da se otkriju odgovorni za incident. Takođe je naglasio da se mora sprečiti da se slični događaji ponove i da je potrebna ozbiljna istraga.

„Video sam izjavu Radoičića i ne razumem kako iko može misliti da je dobro za Srbiju da se upusti u ovakve aktivnosti – moramo otkriti šta se desilo, ko je bio uključen, mora odgovornost da se pronađe i da obezbedimo da se to ne ponovi – da se ovakva i tragična i opasna situacija ne ponovi“, rekao je Ambasador.

Hil je takođe komentarisao situaciju u vezi sa smanjenjem prisustva Vojske Srbije u blizini Kosova, izjavljujući da je broj trupa smanjen i da su to dobre vesti.

„Broj trupa je bio mnogo veći i sada je već na normali. To su dobre vesti“, poručio je Hil.

Što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine, Hil je istakao da je put napred kroz dijalog i da je neophodno da obe strane ulože napore kako bi se postigao sporazum. Takođe je podržao ideju o održavanju izbora na Severu Kosova kako bi se izabrali lideri za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

„Na kraju krajeva, i ZSO mora da ima nekog ko će je voditi, morate imati izbore. Mora se obratiti pažnja na detalje da se proces nastavi, da pregovarači sarađuju sa zainteresovanim stranama i svet ne sme da se bavi tim problemima. U toku je brutalna agresija Rusije nad Ukrajinom i time treba da se bavimo, to traži napore… ovo sa Kosovom i Srbijom moraju obe strane naći rešenje koje im odgovara“, rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da je potrebno da obe strane pronađu rešenje koje im odgovara kako bi se Kosovo kretalo ka boljoj perspektivi za svoj međunarodni položaj.