Helsinški odbor: Obustaviti hajku na bivšeg studenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefana Karanovića

Helsinški odbor: Obustaviti hajku na bivšeg studenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefana Karanovića

Helsinški odbor za ljudska prava je danas zatražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da interveniše“, kako bi Pravni fakultet u Novom sadu obustavio hajku na bivšeg studenta Stefana Karanovića.

U otvorenom pismu se navodi da se Karanović obratio Helsinškom odboru jer je, svojevremeno, disciplinskom merom udaljen sa Pravnog fakulteta.

Onemogućen mu je bio upis na bilo koji drugi fakultet, jer je kazna podrazumevala zadržavanje dokumenata. Karanović je bio student završne godine i zbog kaznenih mera nije bio u mogućnosti da diplomira u Novom Sadu, niti da se upiše na bilo koji drugi fakultet, konstatovao je Helsinški odbor.

Dodaje se da je Karanović posle višegodišnjih sudskih procesa uspeo da dobije potvrdu o položenim ispitima i da se upiše na Pravni fakultet u Beogradu, čiji je student završne godine.

Pravni fakultet u Novom Sadu ponovo je pokrenuo disciplinski postupak nakon više od šest godina, što je svojevrsni pritisak ne samo na Karanovića i njegovu porodicu, već i na Pravni fakultet u Beogradu, ukazuje se u pismu.

Apelujemo da se disiciplinski postupak Rešenjem obustavi, jer je to udar na elementarnu pravnu logiku, pravo na obrazovanje kao fundamentalno ljudsko pravo. Fakultet treba da se ističe naučnim doprinosom i obrazovanjem, a ne pravnim nasiljem na studente i pritiskom na druge fakultete, navodi Helsinški odbor.

Pismo iste sadržine upućeno je predsednici vlade Ani Brnabić i ministrima pravde i prosvete Maji Popović i Slavici Đukić Dejanović.