Hakerska grupa ‘Anonymous’ je objavila sajber rat Rusiji

Hakerska grupa ‘Anonymous’ je objavila sajber rat Rusiji

Grupa je preuzela odgovornost za hakovanje baze podataka ruskog Ministarstva odbrane i veruje se da je hakovala više državnih TV kanala da bi prikazala proukrajinski sadržaj.

Sajber sukobi se vode u senci, ali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, grupa koja sebe naziva Anonimusom je najviše javno objavila rat. Kasno u četvrtak, hakerski kolektiv je tvitovao sa naloga povezanog sa Anonimusima, @IourAnonOne, da ima na vidiku režim Vladimira Putina.

U danima od tada, grupa je preuzela zasluge za nekoliko sajber incidenata, uključujući distribuirane napade uskraćivanja usluge – gde je sajt postao nedostupan jer je bombardovan saobraćajem – koji su srušili vladine veb stranice i Russia Todai, vesti koje podržava država usluga. Činilo se da DDoS napadi i dalje rade u nedelju popodne, a zvanični sajtovi Kremlja i Ministarstva odbrane još uvek nisu dostupni.

Anonimus je takođe saopštio da je hakovao bazu podataka Ministarstva odbrane, dok se u nedelju tvrdilo da je grupa hakovala ruske državne TV kanale, postavljajući proukrajinski sadržaj uključujući patriotske pesme i slike iz invazije.

Priroda grupe kao neformalnog kolektiva otežava definitivno pripisivanje ovih napada Anonimusima. Džejmi Kolijer, konsultant u američkoj firmi za sajber bezbednost Mandiant, rekao je: „Može biti teško direktno povezati ovu aktivnost sa Anonimusima, pošto će ciljani entiteti verovatno nerado objavljivati tehničke podatke. Međutim, Anonimni kolektiv ima iskustvo u vođenju ove vrste aktivnosti i to je u velikoj meri u skladu sa njihovim mogućnostima.”

Njegove mete u prošlosti bile su CIA, sajentološka crkva i Islamska država, i iako je kolektiv bio potresen zbog brojnih hapšenja u SAD početkom 2010-ih, oživeo je aktivnosti nakon ubistva Džordža Flojda. Jedan bivši član Anonimusa opisao je njihov vodeći princip kao „protiv ugnjetavanja“.

Russia Today je otvoreno pripisala probleme sa svojom veb lokacijom Anonimusima i tvrdi da su napadi došli iz SAD nakon što je grupa objavila svoju „objavu rata“. Portparol kanala je rekao: „Nakon izjave Anonimusa, veb stranice RT-a postale su predmet masovnih DDoS napada sa oko 100 miliona uređaja, uglavnom sa sedištem u SAD.

Nasuprot tome, sajber aktivnost protiv Ukrajine je do sada bila prigušena, uprkos široko rasprostranjenim predviđanjima da će ruski vojni napad na zemlju biti kombinovan sa digitalnim šokom i strahopoštovanjem. Ukrajinske veb stranice su pogođene DDoS napadima uoči ofanzive, uključujući ukrajinsko ministarstvo odbrane i PrivatBank, najveću ukrajinsku komercijalnu banku, ali nije bilo ništa na nivou napada NotPetya 2017. – kada je razorni napad malvera pripisan Rusiji uništio računare u Ukrajini i širom sveta. Cloudflare, američka tehnološka firma koja štiti kompanije od DDoS napada, opisala je početno uskraćivanje letova na uslugu prošle nedelje kao „relativno skromno“. Vlade Velike Britanije i SAD su već okrivile Moskvu za raniji niz DDoS napada na ukrajinske veb stranice, 15. i 16. februara.

Kao i kod napada za koje tvrdi Anonimous, DDoS salve su dizajnirane da unesu zabunu i naruše moral, dok zlonamerni softver može da izazove ozbiljnu i nepopravljivu štetu. NotPetia, takozvani viper virus koji je ubačen u softver za poresko računovodstvo koji koriste ukrajinske firme, ali se proširio u druge zemlje, prouzrokovao je 10 milijardi dolara (7,5 milijardi funti) štete širom sveta trajnim šifrovanjem računara.

Prošle nedelje Ukrajinu je pogodio pokušaj viper napada, preko novog soja malvera pod nazivom HermeticWiper koji je sprečio da se računari ponovo pokrenu. Međutim, obim napada ostavio je pogođeno samo nekoliko stotina mašina, a njegov geografski domet izvan Ukrajine bio je ograničen na Letoniju i Litvaniju.

Bilo je sajber okršaja na drugim mestima u sukobu. Ruska vlada je uvela delimična ograničenja Fejsbuku nakon što su zvaničnici optužili društvenu mrežu da cenzuriše medije koje podržava država na platformi, što je navelo Fejsbuk da zabrani oglase ruskih državnih medija. Google-ova IouTube platforma takođe je zabranila reklame u državnim medijima. Još jedan američki tehnološki titan, Elon Musk, pruža satelitski pristup internetu Ukrajini preko svojih Starlink satelita.