Guverner u Sudanu ubijen nakon što je optužio RSF za genocid

Guverner u Sudanu ubijen nakon što je optužio RSF za genocid

Guverner sudanske regije Zapadni Darfur, Khamis Abbakar, ubijen je nekoliko sati nakon što je optužio paravojne Snage za brzu podršku (RSF) da su „počinile genocid“.

On je najviši zvaničnik za koji se zna da je ubijen od početka sukoba u Sudanu u aprilu ove godine i jedan od vođa bivših pobunjeničkih grupa koje su 2020. godine potpisale istorijski mirovni sporazum i tako ušle u prelaznu vladu.

Sudanska vojska javila je da je RSF kidnapovala Abakara i pogubila ga, što paravojne snage poriču, prenosi Tanjug pozivajući se na Rojters.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako grupa naoružanih muškaraca, od kojih neki nose uniforme RSF-a, pritvara guvernera. RSF je okrivila „odmetnike“ za Abbakarovu smrt, rekavši da su njihovi borci pokušali da zaštite Abakara tako što su ga odveli u svoj štab u El Geneini.

Prema njihovim rečima, centrala je tada napadnuta, a guverner kidnapovan i „hladnokrvno ubijen“. U televizijskom intervjuu, Abbakar je pozvao na međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavilo nasilje u Zapadnom Darfuru, za koje je okrivio RSF i njihove saveznike.

„Cavili se ubijaju nasumično, i to u velikom broju“, rekao je on za televiziju Al Hadat u sredu, dodajući da vojska ne čini ništa da pomogne onima koji su napadnuti. On je rekao da su ključni objekti u regionu uništeni.

„Bolnice ne rade. Izvori vode su potpuno uništeni. Pozivam međunarodnu i regionalnu zajednicu da odmah intervenišu kako bi spasili one koji su ostali živi“, rekao je Abbakar.