Gutereš: Tenzije i pojačana retorika između Kosova i Srbije

Gutereš: Tenzije i pojačana retorika između Kosova i Srbije

U redovnom polugodišnjem izvještaju generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša o Kosovu navedeno je da su pojačana retorika između Prištine i Beograda te eskalacija tenzija na terenu imali utjecaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.

Kako je navedeno u izvještaju objavljenom na web-stranici UN-a, koji će biti predstavljen 18. oktobra na sjednici Vijeća sigurnosti, dvije strane su se najviše sporile oko glasanja na Kosovu tokom izbora u Srbiji, pitanja slobode kretanja i primjene ranijih sporazuma o energetskim pitanjima i zajednici srpskih opština.

“Tenzije i uzavrela retorika tokom perioda koja pokriva ovaj izvještaj oslikavaju krhku situaciju na terenu. Događaji od 31. jula na sjeveru Kosova, kao reakcija na odluke Vlade Kosova vezane za slobodu kretanja, bili su ozbiljna eskalacija, koja je dovela situaciju na ivicu konfrontacije s potencijalno tragičnim posljedicama”, navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN-a, prenosi Tanjug.

Kontinuirana podrška zvaničnika Evropske unije i drugih međunarodnih aktera pomogla je da se deeskaliraju tenzije i održi angažman u dijalogu uz posredovanje EU-a, istakao je Gutereš.

Ocijenio da je mir prevladao zahvaljujući širokom angažiranju diplomata, naglašavajući da se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se riješila neslaganja.

Sastanak na visokom nivou između Kosova i Srbije, koji je 18. augusta omogućila Unija, pokazao je njihovu posvećenost mirnim rješenjima kroz dijalog uz posredovanje EU-a, istakao je Gutereš u izvještaju. Pozvao je dvije strane da nastave angažman kako bi očuvale integritet procesa dijaloga i riješile sva neriješena pitanja.