Građani Raške i Mionice ustali protiv iskopavanja litijuma: Nastavljaju se protesti širom Srbije

Građani Raške i Mionice ustali protiv iskopavanja litijuma: Nastavljaju se protesti širom Srbije

Nastavljaju se protesti protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, večeras se organizuju u Mionici i Raški. Svi okupljeni došli su sa istim ciljem da poruče nadležnima i donosiocima odluka – ne iskopavanju litijuma i bora kao i ne geološkim istraživanjima tih elemenata. Skoro svakog dana biće skupova do 10. avgusta za kada je Udruženje „Ne damo Jadar“ protest zakazalo u Beogradu, na dan kada ističe rok koji su dali Vladi da odgovori na njihov zahtev o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Reporter N1 rekao je da se na protestu u Mionici ispred spomenika Vojvode Živojina Mišića okupljaju građani i da je planirano da se prisutnima obrate profesor šumarskog fakulteta Ratko Ristić kao i profesor Duško Kuzović i profesor dr. Branimir Jovančićević.

Meštanin Đorđe Bogdanović rekao je za N1 da je došao na protest kako bi „slobodarska i poljoprivredna Mionica pokušala da zaštiti to malo poljoprivrede i seljaka što imamo“.

„Nekada smo bili najveći proizvođači mesa, imali smo najviše žive stoke u celoj Srbiji, u ovom momentu imamo najviše farmi koka nosilja. Iskopavanje litijuma ne bi narušilo samo poljoprivredu, nego i vodu u ovom kraju“, rekao je meštanin Mionice.

U Raški je takođe planirano da se obrati nekoliko govornika.

Reporter N1 rekao je da ono što u ovom trenutku brine mnoge koji žive na ovom području jeste da li i kada će se krenuti sa iskopavanjima. Ovo područje nije nešto novo na toj mapi geoloških istraživanja, za nekoliko godina se pominje da će ovde možda da se otvori neki rudnik, a reč je o bornim kiselinama.

To je ono čega u ovom trenutku ima najviše u Valjevcu, mesto koje se nalazi nedaleko od Raške, poznato po tim ibarskim rudnicima, a pominju se i još dva mesta, Donja i Gornja Rudnica. To je praktično podnožje Kopaonika i tu bi mogli da se otvore rudnici, odnosno možda ožive neki koji su još davno zatvoreni. Pominjalo se ovo mesto još između 2006 i 2009. godine, rekao je reporter N1.