Građani traže od vlasti da spase Staricu od Ziđina

Građani traže od vlasti da spase Staricu od Ziđina

Građani i lideri opozicione koalicije Moramo-Zajedno zatražili su na protestu u Beogradu da se pod hitno „prekine sa miniranjem“ planine Starica kod Majdanpeka i da se donese uredba po kojoj će Starica biti stavljena pod zaštitu države. Građani su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, a završio se tamo gde se po ubeđenju učesnika protesta donose odluke – ispred zgrade Predsedništva.

Građani Majdanpeka stigli su u Beograd u očajničkom pokušaju da ukažu nadležnima da im je kompanija Ziđin miniranjem planine Starica upropastila vodu i vazduh, i da ukoliko ta planina bude srušena, opstanak njihovog grada nije moguć.

„Majdanpek je opkoljen rudnikom, sa te strane je planina Starica, ako je sruše, sva prašina, sve ulazi u Majdanpek. Starica je vodonosna planina koju su oštetili, sad nemamo ni dovoljno vode u Majdanpeku“, navodi jedna građanka.

„Mi smo, znači, ostali na selu, bez imovine, bez drva za ogrev, bez mogućnosti da proizvedemo stočnu hranu – svu stoku smo rasprodali. Šta smo mi sada na selu… Socijalni slučajevi“, dodaje jedna meštanka.

„Oni nama nude za kvadratni metar poljoprivrednog zemljišta pola glavice kupusa ili sedam jaja“, dodaju.

Kada kompanija Ziđin bude kupila privatnu zemlju od građana Srbije, ili je otkupi po Zakonu o eksprorijaciji, istog tog momenta ta zemlja više ne pripada Srbiji, izjavio je narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. On je istakao da je zahtev ovog protesta hitno donošenje uredbe, zakona ili akta po kom će Starica biti stavljena pod zaštitu.

„Naše šume, jesu naše ili kineske ili belosvetskih pajtosa tvojih Aleksandre Vučiću, kojima si ovu zemlju dao „na izvol’te“ da sebi guraju milijarde u džepove, a da narod ostave bez vode, a da srpskog seljaka, one koji nas hrane, proteruju sa naše zemlje“, rekao je na protestu Aleksandar Jovanović Ćuta.

Planina Starica nije samo simbol Majdanpeka, već u tom gradu utiče na klimu i štiti stanovništvo od prašine i zagađenja od rudnika sa druge strane panine, naveo je arhitekta Dragoljub Bakić.

„Ova ovde vlast, ispod čijih prozora smo se mi skupili, dozvolila je jednoj trovačkoj kineskoj kompaniji da sruši planinu Staricu iznad Majdanpeka… I oni danonoćno,  nekoliko meseci, tamo čuvaju planinu ležeći na već postavljenom eksplozivu… Beograđani, obnevideli ste, kad ćete da progledate i da vidite koju muku ti ljudi tamo imaju“, upitao je svoje sugrađane Bakić na skupu.

Okupljeni na protestu su ispred zgrade Predsedništva blokirali saobraćaj u delu Ulice kralja Milana i uz zviždanje i uzvike „Ne damo Staricu“ poslali poruku da neće odustati od zahteva da se obustave radovi na toj planini.