Godišnjica kidnapovanja novinara Radio Prištine Slavuja i Perenića

Godišnjica kidnapovanja novinara Radio Prištine Slavuja i Perenića

Na današnji dan pre 25 godina u blizini Velike Hoče nestali su novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

I danas, kao i svake godine na mestu otmice okupila se porodica Slavuj i Perenić, kao i kolege novinari iz Udruženja novinara Srbije, ali i šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport.

Perenić i Slavuj poslednji put su viđeni na putu u blizini manastira Sveti Vrači kod Zočišta, kada su pošli u ovaj manastir kako bi uradili reportažu o povratku otetih monaha.

Bratanac Đura Slavuja, Predrag Slavuj kaže da se njegova porodica još uvek nada da su čuda moguća.

„Već 25 godina se nadamo barem nekoj reči, nešto da se sazna, da se završi. Nadamo se u Boga, da su čuda moguća“, poručuje Slavuj.

Šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport istakao je da je današnje okupljanje podsetnik na Slavujov i Perenićev rad, na njihovu hrabrost, kao i na opasnost sa kojom su se novinari suočavali tokom izveštavanja za vreme sukoba 1999. godine.

Takođe je izrazio zabrinutost i zbog sve većeg broja napada i pretnji usmerenih na novinare i druge medijske radnike, uključujući i one koji dolaze, kako je rekao, iz nevećinskih zajednica.

Svake godine uz porodice Slavuj i Perenić, kolege novinari postavljaju samo jedno pitanje: Gde su?A spomen ploču novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću albanski vandali rušili su osam puta.

Na njoj na srpskom i albanskom jeziku piše „Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali naše kolege novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, tražimo ih“.

„Nestanak novinara, napad na novinare, ubistva novinara nisu samo pitanje porodice i nas kolega, to su napadi na demokratiju, ubistva demokratije i svih civilizacijskih vrednosti. Mi smo ovde bili svedoci kao što je Ivana spomenula raznih misija koje su trebale da donesu istinu i pravdu. To što oni nisu uradili je poraz demorkatije i svih civilizacijskih vrednosti“, naglasila je novinarka Jelena Petković, koja je radila istraživanje o nestalim novinarima.

Od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji kidnapovano je i ubijeno 17 novinara i medijiskih radnika na srpskom i albanskom jeziku.

Mesto nestanka Slavuja i Perenića nalazi se na putu između Velike Hoče i Zočišta. Ovaj deo je 1998. godine bio kontrolom takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Za ubistva i kidnapovanja novinara u našoj južnoj pokrajini do sada nikada niko nije odgovarao.