Glumac Ivan Bosiljčić upisao se u Registar davalaca matičnih ćelija

Glumac Ivan Bosiljčić upisao se u Registar davalaca matičnih ćelija

U Registar davalaca matičnih ćelija u Srbiji upisano je oko 18.000 ljudi, među kojima je i poznati glumac Ivan Bosiljčić. Cilj je da se broj donora poveća na najmanje 100.000. Registru se mogu pridružiti svi zdravi ljudi između 18 i 45 godina. Da biste postali donor, potrebno je da posetite Institut za transfuziju krvi u Beogradu ili neki od zavoda u drugim gradovima Srbije, popunite upitnik i date uzorak krvi.

Bosiljčić se odlučio za ovaj korak iz ličnih razloga – njegov rođak, trinaestogodišnji Luka Bosiljčić, oboleo je od akutne leukemije. Kako bi pomogao Luki i drugima u sličnoj situaciji, Ivan je dao uzorak krvi i pridružio se Registru, te pozvao i druge da učine isto.

Predrag Slijepčević iz Udruženja „Leuka“ istakao je značaj ulaska u Registar i mogućnost da se time spasi tuđi život. Ulaskom u registar, povećava se šansa da će neko od donora biti podudaran sa nekim ko je u potrebi za transplantacijom matičnih ćelija. Slijepčević je naglasio da svaka zdrava osoba između 18 i 45 godina može biti čuvar nečijeg života.

Nacionalni registar je deo Evropskog i Svetskog registra koji se pretražuju kako bi se pomoglo ljudima širom sveta kojima je potrebna transplantacija matičnih ćelija. Stoga, upisivanjem u Registar ne samo da pomognete ljudima u Srbiji, već i potencijalno spašavate živote širom sveta.