GIK usvojio ukupni izveštaj o izborima u Beogradu

GIK usvojio ukupni izveštaj o izborima u Beogradu

Gradska izborna komisija usvojila je ukupni izveštaj o rezultatima lokalnih izbora u Gradu Beogradu, prema kojem je najviše glasova osvojila koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS).

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu RIK-a, lista „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, osvojila je 52,77 odsto glasova, odnosno 64 mandata.

Na drugom mestu je lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni promeni“ koja je osvojila 17,69 odsto glasova (21 mandat), dok je treće mesto zauzela lista „Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović“ sa 12,18 odsto glasova (14 mandata).

Na četvrtom mestu je lista „Mi snaga naroda – dr Branimir Nestorović koja je dobila 8,15 odsto glasova (10 mandata), a u gradski parlament je ušla i manjinska Ruska stranka sa osvojenih 1,16 odsto glasova i imaće jedan mandat.

Izlaznost na beogradskim izborima je bila 46,12 odsto.

Rok za održavanje konstitutivne sednice lokalne skupštine počinje da teče od momenta kad lokalna izborna komisija objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Konstitutivnu sednicu, na kojoj se potvrđuju mandati odbornika, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 10 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji, a konstitutivna sednica mora da bude održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Lokalni izbori održani su 2. juna, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.