GIK u Nišu usvojila ukupni izveštaj o rezultatima izbora

GIK u Nišu usvojila ukupni izveštaj o rezultatima izbora

Gradska izborna komisija u Nišu usvojila je Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike u Skupštini grada.

Gradska izborna komisija u Nišu saopštila je ukupne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša prema kojima većinu od 31 ima koalacija okupljena oko Srpske napredne stranke, uz jednog odbornika Ruske stranke, po dogovoru objavljenom neposredno posle izbora održanih 2. juna.

Četiri opozicione liste – Grupa građana Dr Dragan Milić – sa 16, Biramo Niš – 10 i Ujedinjeni nada za Niš – Novi DSS i Kreni promeni sa po dva mandata, imaju ukupno 30 mandata, saopštila je Danijela Milićević, predsednica GIK-a.

Opozicija u Nišu će, kako je najavljeno, o svojim daljim potezima javnost obavestiti u sredu 3. jula.

Na konačne rezultate mogu se uputiti prigovori najkasnije u roku od 72 sata, a Gradska izborna komisija u istom roku treba da odgovori.

Odluku o dodeljivanju mandata GIK donosi u roku od sedam dana, po završetku postupka oko prigovora ukoliko budu podneti.

Nakon toga, teku rokovi za zakazivanje i održavanje konstitutivne sednice.

Posle održavanja lokalnih izbora, u prethodnih mesec dana, četiri opozicione liste u Nišu, najpre, uputile su više od 30 prigovora, koje je GIK većim delom odbacio.

Na te odluke opozicija se žalila Višem sudu, a sud vratio GIK na ponovno odlučivanje.

Nezadovoljni i tim odlukama, niška opozicija se ponovo žalila Višem sudu koji je pre tri dana saopštio da su žalbe odbijene, čime su se stekli uslovi za proglašenje konačnih izbora.

Lokalni izbori u Nišu održani su 2. juna.