Gradska izborna komisija u Nišu odbacila većinu prigovora opozicije

Gradska izborna komisija u Nišu odbacila većinu prigovora opozicije

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu saopštila je noćas da je odbila i odbacila 17 prigovora opozicije, dok su tri prigovora usvojena u celosti, a jedan delimično. Prema rečima predsednice GIK-a Danijele Milićević, osam prigovora je odbačeno kao neosnovano, a devet prigovora jer su ih podnela neovlašćena lica.

Rešenja GIK-a su objavljena na internet prezentaciji Republičke izborne komisije. Viši sud u Nišu je Gradskoj izbornoj komisiji vratio na ponovno odlučivanje ukupno 24 prigovora, ali GIK nije dao obrazloženje za preostala tri prigovora.

Pravni tim koalicije „Biramo Niš“ najavio je podnošenje tužbi i krivičnih prijava zbog odbacivanja prigovora opozicije. Advokatica Dragana Milutinović je izjavila da je GIK odbio prigovore za biračka mesta 10 i 18 u opštini Medijana, gde su napravljene najveće greške. Prema njenim rečima, nestalo je 15 glasačkih listića koji su bili višak.

Opozicija planira da se bori pravnim sredstvima kako bi sprečila krađu glasova i prekrajanje izborne volje građana Niša. Advokatica Ana Eraković je najavila podnošenje krivičnih prijava protiv predsednika biračkog mesta broj 10 i predsednice Gradske izborne komisije.

Eraković je navela da će tražiti od suda da utvrdi falsifikovanje zapisnika i krađu glasova na biračkim mestima 10 i 18, te da očekuje da će sud doneti odluku o ponavljanju izbora na tim mestima. Viši sud ima rok od 72 sata da odluči po žalbama opozicije.