Gasni gigant mapira svoj plan vodoničnog goriva

Gasni gigant mapira svoj plan vodoničnog goriva

Air Liquide pokazuje kako sada izgleda velika kompanija za proizvodnju vodonika. Održavanje pozicije nije lako dok gas postaje važno gorivo za dekarbonizaciju globalne ekonomije.

Kompanija prodaje oko 2 milijarde evra, što je ekvivalentno 2,2 milijarde dolara, u vrednosti energenta godišnje, prvenstveno rafinerijama nafte i proizvođačima đubriva, što je otprilike desetina prihoda u 2021. Kompanija sa Pariske berze, koja je u utorak pokrenula novu strategiju, jedna je od tri globalna lidera za proizvodnju i transport industrijskih gasova, pored Linde i Air Products and Chemicals.

Za koeficijent odnosa cene i knjigovodstvene vrednosti kompanije od oko tri, koji je skroman za akcije koje su u vezi sa tehnologijom vodonika kao energenta, oni investitorima nude priliku za učešće u čistim gorivima u kombinaciji sa dokazanim poslovnim modelima koji su profitabilno preživeli poslednje dve godine.

Vodonik uspostavlja važno buduće tržište i centralni je stub novog četvorogodišnjeg plana Air Liquide. Polovina njegovih industrijskih investicija do 2025. biće na energetskoj tranziciji i ima za cilj da utrostruči svoje prihode od vodonika do 2035. To može izgledati kao veoma spor napredak, ali tržište je u veoma ranoj fazi.

Energetski gust gas bi mogao imati ukupno adresirano tržište od 2,5 triliona dolara do 2050. godine, kažu analitičari Bernstein-a. Ovo pretpostavlja da se vodonik može ekonomično proizvoditi na čist način i da postaje gorivo sa niskim emisijama za industrije koje se teško dekarbonizuju, kao što su cement, čelik, avio-kompanije i transport na duge relacije.

Da bi se to ostvarilo, potrebno je izgraditi ponudu, potražnju i infrastrukturu. Proizvodnja vodonika zahteva dekarbonizaciju; trenutno se koristi uglavnom na ugalj ili gas. Kupci će morati da konvertuju ili zamene mašine, vozila i procese da rade na vodoniku. Transportnoj infrastrukturi će biti potrebna nadogradnja da bi se nosila sa manjim molekulima ovog isparljivog gasa.

Air Liquide razumljivo planira da gradi na postojećim odnosima sa klijentima, imovini i stručnosti. On će očistiti svoju proizvodnju vodonika ne samo tranzicijom procesa elektrolize na obnovljive izvore kako bi se voda razdvojila na takozvani zeleni vodonik i kiseonik, već i prikupljanjem i skladištenjem emisija iz svog trenutnog procesa na gas kako bi se smanjio udeo ekološki lošijeg „plavog“ vodonika. Projekti koje firma favorizuje nisu ekstremni: na primer, trenutno se bave lociranjem novij objekte u industrijskim čvorištima kojima je potrebno manje transportne infrastrukture i spremnim za snabdevanje potencijalnih kupaca.

Postoji značajan rizik od poremećaja tržišta, posebno sa toliko malih igrača koji rade na novim tehnologijama. Air Liquide se nada da će održati korak tako što će predvoditi Savet za vodonik, grupu za koordinaciju razvoja industrije, i pridružiti se drugima u lancu snabdevanja, na primer kroz fond za infrastrukturu čistog vodonika od 1 milijarde evra sa Hy24.

Air Liquide očekuje da će vodonik pokretati autobuse i manja komercijalna vozila do 2025. godine i velike kamione, vozove i automobile do 2030. godine. Brodovima i avionima će biti potrebno više vremena. Tržištu će biti potrebna podrška godinama, ali izgleda da će je dobiti. Nedavni energetski šokovi su testirali odlučnost evropskih i azijskih vlada, i one su udvostručile vodonik.

Još su rani dani za tržište. Iako to povećava šansu da se razvije na neočekivane načine, takođe daje vreme onima poput Air Liquide da se prilagode.