Galetin: Opravdani zahtevi poljoprivrednika, ali se ne mogu rešiti preko noći

Galetin: Opravdani zahtevi poljoprivrednika, ali se ne mogu rešiti preko noći

Agroekonomista Žarko Galetin izjavio je da su opravdani zahtevi poljoprivrednika da im se poveća standard, ali napominje da je Vlada Srbije učinila dosta u vezi zahteva koji su paori imali u maju. Ističe da je „budžet za poljoprovredu nikad veći, ali napominje da „ni takav nije dovoljan poljoprivrednicima“.

Glavni zahtev protesta poljoprivrednika je da Ministarstvo ispuni zahteve dogovorne na pregovorima u maju, ali da im obezbedi da i naredne godine ne budu na gubitku. Ministarstvo kaže sve je ispunjeno – protest je politički. Gde je istina?

Gost N1 u emisiji N1 Studio Live je poručio da je najvažnije da se sistemski srede pitanja i odnosi Ministarstva i samih poljprivrednika, kao i da se uredi tržište. Podvlači da to ne može da se reši „preko noći“, ali da je važno da se krene sa tim. Potrebna je zakonska infrastruktura, institucionalna infrastruktura i tehnička infrastruktura.

„Poljoprivrednici se suočavaju drugu ili treću godinu sa lošim ekonomskim rezultatima. Prošle godine smo imali loše vremenske uslove i male prinose, a ove godine su cene izuzetno niske. Kada tri godine radite sa ‘pozitivnom nulom’ ili gubitkom, ulazite u ozbiljan problem kako da održite proizvodnju, primenite agrotehniku i mislim da je u osnovi protesta između ostalog i to nezadovoljstvo, odnosno rezignacija poljoprivrednika“, kaže Galetin.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici u našoj zemlji se osećaju napuštenim, prepuštenim sami sebi, a za razliku od prošlih protesta, retorika je sada malo zaoštrenija.

„Suprostavljene strane pričaju jezikom provokacija, ucena, pa mislim da je ovo baš zaoštrrena situacija“, smatra sagovornik N1.

Podseća i da su poljoprivrednici imali zabranu izvoza žitarica i uljarica, da je to trajalo pet nedelja, kao i da se pokazalo da je to bila preduga zabrana, pa naši poljoprivredni proizvođači nisu to mogli da prodaju svoju robu.

Međutim, i nakon ukidanja zabrane je po mišljenju sagovornika N1 bila dobra cena žitarica na svetskom tržištu, i naši proizvođači su nu tom periodu propustili priliku u leto prošle godine da valorizuju svoje proizvode na tržištu.

Govoreći o odnosu Vlade prema poljoprivrednicima kaže da budžet namenjen poljprivredi „nikad nije bo veći, ali ističe da ni to nije dovoljno“.

„Dosta stvari je realizovano od strane Ministarstva poljoprivrede u odnosu na zahteve iz maja. Neki zahtevi nisu realizovani, i to poljoprivrednike boli. Oni su konkretizovali zahteve, a najvažniji su podizanje subvencija na 300 evra po hektaru, uređenje tržišta, afirmacija Produktne berze kao institucije koja će to da sprovede, revitalizacija i oživljavanje Zakona o javnim skladištima i plavi dizel. Takođe su tu i tradicionalni zahtevi koji se tiču kredita, subvencionisanja kamata, otpisa kredita, brisanja iz Kreditnog biroa…“, konstatuje Galetin.