G7 o prekidu blokade ukrajinsih žitarica

G7 o prekidu blokade ukrajinsih žitarica

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam nacija razgovaraće o tome kako prekinuti blokadu ukrajinskog žita kako bi ono moglo da se izvozi u svet, izjavila je u četvrtak nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, na početku sastanka u letovalištu Vajsenhaus na Baltičkom moru, severoistoku. nemačkog grada Hamburga.

„U ukrajinskoj luci Odesa trenutno je blokirano 25 miliona žitarica, što znači hranu za milione ljudi u svetu koja je hitno potrebna, pre svega u afričkim zemljama i na Bliskom istoku“, rekao je Berbok novinarima.

Ukrajina je jedna od najvećih svetskih zemalja po proizvodnji žitarica.

UN su pozvale da se ponovo otvori luka Odesa na jugu Ukrajine kako bi se ublažila globalna kriza hrane. CNN je takođe izvestio da ruske snage kradu hiljade tona žita od ukrajinskih farmera, kao i da artiljerijom gađaju skladišta hrane, prema više izvora.

Nemački ministar spoljnih poslova je u četvrtak poželeo dobrodošlicu visokim diplomatama zemalja G7 na trodnevnom sastanku koji će se fokusirati na rat u Ukrajini, energetsku i prehrambenu bezbednost, odnose sa Kinom i klimatske promene.

Berbokova je takođe poželela dobrodošlicu svojim ukrajinskim i moldavskim kolegama Dmitru Kulebu i Niku Popeskuu, koji prisustvuju sastanku kao gosti.

Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi, čija zemlja ove godine predsedava Grupom 20 velikih ekonomija (G20), takođe učestvuje na sastanku, ali na daljinu.