Srbija potpisala ugovor sa kompanijom „Dassault“ za nabavku 12 borbenih aviona „Rafale“

Srbija potpisala ugovor sa kompanijom „Dassault“ za nabavku 12 borbenih aviona „Rafale“

Srbija je potpisala ugovor vredan 2,7 milijardi evra sa francuskom kompanijom „Dassault“ za isporuku 12 višenamenskih borbenih aviona „Rafale“. Ovim ugovorom, Srbija postaje deveta zemlja u svetu koja će u svom vazduhoplovstvu imati ove savremene borbene avione.

„Rafale“ avioni, u svojoj najmodernijoj verziji F4, opremljeni su naprednim radarom i sistemom za praćenje meta, kao i novim laserski vođenim bombama i projektilima vazduh-vazduh „MICA NG“ najnovije generacije. Ova verzija aviona predstavlja vrhunac francuske vojne tehnologije i omogućava Srbiji značajno unapređenje svoje vojne avijacije.

Avioni će biti naoružani topom kalibra 30 milimetara i mogu nositi do 9,5 tona različitog naoružanja na svojih 14 podvesnih tačaka. Pokreću ih dva „Snecma M88“ motora koji omogućavaju maksimalnu brzinu od 2.223 kilometara na čas (1,8 maha) i borbeni dolet od 1.852 kilometara. Najveća visina leta koju „Rafale“ može postići je 16,8 kilometara.

Ovo će biti prvi put od četrdesetih godina prošlog veka da će srpsko ratno vazduhoplovstvo koristiti francuske avione. Poslednji put je Srbija imala francuske avione u naoružanju kada je tadašnje Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo koristilo teške lovce „Potez 630“.

„Rafale“ je prvobitno razvijen kao višenamenski borbeni avion nakon što se Francuska povukla iz evropskog programa „Eurofighter“ 1984. godine. Ovaj avion može biti opremljen različitim vrstama naoružanja za dejstvo protiv ciljeva u vazduhu, na zemlji i na moru.

Osnovno naoružanje „Rafale“ aviona uključuje projektile vazduh-vazduh srednjeg dometa „MICA“, sa radarskim i infracrvenim sistemima samonavođenja. U ulozi aviona za odvraćanje, „Rafale“ može biti opremljen krstarećim projektilom „SCALP“, koji je razvijen u saradnji sa Velikom Britanijom, sa dometom od 250 do 500 kilometara.

Avioni „Rafale“ se već koriste u Francuskoj, Egiptu, Kataru, Indiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Indoneziji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.