Francuska zabranjuje iPhone 12 zbog zabrinutosti zbog radijacije

Francuska zabranjuje iPhone 12 zbog zabrinutosti zbog radijacije

Apple mora odmah da povuče sve modele iPhone 12 sa francuskog tržišta, objavila je u utorak Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR), optužujući popularni pametni telefon da emituje daleko više elektromagnetnog zračenja nego što to dozvoljavaju propisi Evropske unije.

„ANFR očekuje da će Apple primeniti sva raspoloživa sredstva da okonča neusaglašenost. Nereagovanje će rezultirati povlačenjem opreme koja je već stavljena na raspolaganje potrošačima“, saopštila je agencija.

Prema regulatoru, testovi u akreditovanoj laboratoriji otkrili su da je telefon premašio vrednost specifične stope apsorpcije (SAR) koju je propisala EU, a to je četiri vata po kilogramu (V/kg), kada se drži u ruci ili u pantalonama džep. Međutim, SAR za „telo“, kada je telefon u džepu jakne ili torbe udaljen najmanje 5 mm, bio je u granicama od 2 V/kg.

„Epl“ mora odmah da zaustavi prodaju iPhone-a 12 u Francuskoj i dobije odobrenje ANFR-a ako ih ažurira kako bi obezbedio usklađenost, dodao je regulator. Inspektori ANFR-a su ovlašćeni da provere „sve distributivne kanale u Francuskoj“ za zabranjeni uređaj, počev od utorka.

iPhone 12 je predstavljen u oktobru 2020. i nastavio je da bude popularan zbog niže cene od narednih modela. Apple kaže da model ima SAR od 0,99 V/kg kada se meri po standardu EU.

Ranije u utorak, Apple sa sedištem u Kaliforniji najavio je liniju uređaja iPhone 15, sa USB-C konektorom, kako bi bio u skladu sa mandatom EU usvojenim 2022.

Američka Federalna komisija za komunikacije tek treba da komentariše saopštenje Francuske. FCC ima SAR ograničenje od 1,6 V/kg.

Obuka radijacije u Francuskoj dolazi nakon nekoliko meseci loših vesti za Apple. Prošle nedelje je objavljeno da je Kina zabranila državnim službenicima da unose iPhone ili bilo koje druge strane uređaje u kancelariju ili da ih koriste u radne svrhe.