FIFA postavlja novu uslugu analize učinka za Svetsko prvenstvo

FIFA postavlja novu uslugu analize učinka za Svetsko prvenstvo

FIFA će deliti detaljne podatke o utakmicama, grafiku i video sa svake utakmice Svetskog prvenstva u Kataru sa svim timovima koji učestvuju, kao i navijačima i medijima putem nove usluge analize učinka objavljene u petak.

Usluga, koju vodi FIFA-in šef za globalni razvoj fudbala Arsen Venger, a koju je razvio tim za visoke performanse svetskog upravnog tela, ponudiće uvid u 11 metrika uključujući očekivane golove, kontrolu poseda i faze igre.

„Svaka utakmica će imati svoj jedinstveni set vizuelnih podataka poboljšane fudbalske inteligencije tokom i posle utakmice predstavljenih kao proširena stvarnost i tradicionalna grafika“, saopštila je FIFA.

„Ove nove statistike razlažu svaku oblast igre na fine detalje i pružaju operativne definicije i više video primera kako bi se jasno definisala svaka radnja.“

FIFA je takođe postavila specijalizovanu veb stranicu za trenere kako bi pružila detaljna video objašnjenja o svakom pokazatelju.

Bivši menadžer Arsenala Venger rekao je da je stavljanje podataka na raspolaganje imalo za cilj da pomogne „svima da bolje razumeju igru.

„Poboljšana fudbalska inteligencija biće naš plan kako ćemo analizirati fudbal u budućnosti“, dodao je on.

„Želeli bismo da podelimo našu viziju korišćenja analitike fudbalskih podataka u kombinaciji sa tehničkim ekspertskim tumačenjem kako bismo stvorili novu fudbalsku inteligenciju.

„Moj tim će nastaviti da pruža nove i pronicljive fudbalske analize kako bi pomogao da se podeli novo razumevanje igre u kombinaciji sa podacima o performansama, video primerima i tehničkim objašnjenjima.

Svetsko prvenstvo počinje 20. novembra.