Fabrika Zastava oružje u Kragujevcu posluje uz stalnu finansijsku podršku države

Fabrika Zastava oružje u Kragujevcu posluje uz stalnu finansijsku podršku države

Novi investicioni ciklus Vlade Srbije za unapređenje proizvodnih kapaciteta i osvajanje novih tehnologija u proizvodnji savremenog naoružanja i opreme za Vojsku Srbije vredan je 10,6 miliona evra, rečeno je danas na obeležavanju 171. godišnjice fabrike „Zastava oružje“ u Kragujevcu.

Navodeći da ta fabrika posluje „uz stalnu podršku države“, generalni direktor „Zastava oružje“ Saša Milošević je rekao da se zahvaljujući investicijama Vlade krenulo u unapređenje tehnoloških procesa nabavkom novih mašina i opreme.

On je najavio da će za nekoliko dana stići mašine za liniju za proizvodnju topova u kragujevačkoj fabrici koja planira i halu za te namene.

Prema rečima Miloševića, najznačajniji partneri kragujevačke fabrike na domaćem tržištu su vojska i policija.

U ovoj godini je sa Ministarstvom odbrane Srbije potpisan jedan od najvećih ugovora do sada za isporuku naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske, vredan 2,7 milijardi dinara.

Milošević je naveo da su u naoružanje Vojske Srbije usvojeni proizvodi koji su uvedeni u serijsku proizvodnju: modularna puška M19, modularni automat M20, snajperska puška M07M u kal. 338 Lapua, dalekometna puška M12M, kao i pištolj EZ 9.

On je dodao da će se raditi reparacija stare puške M70B1 koja će se koristiti za obuku budućih regruta.

Na današnoj svečanosti je istaknuto da se ove godine navršava 100 godina primene autentičog mehanizma Mauzer, budući da je pre jednog veka otkupljena licenca od belgijskog „FN“ (Fabrik Nacional) za pušku M24 baziranu na Mauzer sistemu.

„Zastava oružje“ danas ima oko 2.500 radnika, a u rukovodstvu tvrde da se zarade redovno isplaćuju.

U Kragujevcu su na Svetu Petku, 27. oktobra 1853. godine, uz prisustvo kneza Aleksandra Karađorđevića i pod rukovodstvom francuskog topolivca Šarla Lubrija, izlivena četiri topa i dve haubice, čime je zvanično počela sa radom Topolivnica, najstarije industrijsko preduzeće i prva fabrika naoružanja u Srbiji i na Balkanu.